Ranheim skole

Ranheim skole

Sted: Ranheim, Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva: 255 millioner kroner

Bruttoareal: 6.800 kvm

Byggherre: Trondheim kommune

Totalentreprenør: HENT

Samspillskoordinator: Idea Consulting

Arkitekt: Lusparken Arkitekter

Landskapsarkitekt: Landskapsarkitekt Kjellaug Jule

Rådgivere: RIB: F. Stensrud - Miljørådgiver grunn: Multiconsult - RIV, RIE, RIGeo, RIAku, RIBr, energiberegning og koord tekn fag/energi: Sweco - Veianlegg: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: AS Oppmåling - Grunnarbeider: Terra Entreprenør (med Din Gårdsplass som ue) - Peling: Fundamentering - Betongelementer: Overhalla Cementvare - Kjerneboring: Sunt Miljø - Gulvavretting: BM Avretting - Taktekking: Teknotak - Glass- og aluminiumsarbeider: Ratdal - Utv. beslag: Blikkenslager Carlsen - Maler: Malermester Talseth & Husby - Mur og flis: Murtek - Himlinger: Modulvegger Trondheim - Innredning og spilehimlinger i tre: Otretek - Innv glassfelt: Joinex - Rørlegger: Union Setsaas - Ventilasjon: Oras - Elektro: Elektroeksperten - SD-anlegg: Schneider Electric - Brannsikring: Kaefer Construction - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Heis: Heis-Tek - Stillas: Ramirent - Skilt: Skiltsystemer - Parkett: BoAndren

Lusparken Arkitekter har tegnet og HENT har ført opp Ranheim skole i Ranheimsfjæra i Trondheim.

Skolen er på 6.800 kvadratmeter og har kostet totalt 255 millioner kroner inkl mva. HENTs kontrakt var på 124 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Trondheim kommune. Byggestart var vinteren 2009. Skolen stod ferdig i juli i år, innenfor oppsatt tidsplan.

630 elever
Ranheim skole er dimensjonert for 630 elever fordelt på første til sjuende trinn. Den inneholder sju klassebaser som hver har egne innganger, garderober, baseareal, tre formidlingsrom, grupperom og kontor for lærere. I tillegg rommer skolen en kombinert festsal og spiserom, spesialrom for Trondheim kommunale musikkskole, bibliotek, skolekjøkken og avdeling for kunst og håndverk. Skolens nedslagsfelt er Ranheim og omegn. 

Friksjonspeler
Prosjektleder Øyvind Haugen i HENT forteller at tomten nær sjøen i Ranheimsfjæra er flat og dels består av fyllmasser fra Ranheim Fabrikker og dels av tunnelmasser. – Under bygget er det til sammen åtte kilometer med friksjonspeler, med en gjennomsnittlig lengde på 26 meter. Oppå pelehodene ligger det bjelker, hulldekker og en gasstett membran. Det er lufting under bygget.

Skolebygget er vinkelformet (110 grader) og har to utbygde glasskarnapp. Bærende konstruksjon er prefabrikkerte søyler og hulldekker, samt noen sandwichelementer i fasaden. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene er dels kledd med beiset trekledning og dels med kebony. Bygget har også innslag av glassfasader og frilagt betong.

Innvendig er det flis, parkett, linoleum og vinyl på gulvene. Veggene er i frilagt betong, malt gips eller spilepanel. I basearealene er det flåtehimlinger, ellers er det systemhimlinger eller spilehimlinger i tre.

De ble praktisert rent bygg under byggingen. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Vinduene er kledd med aluminium. Innvendig er det brukt lavemitterende materialer.  Elever, lærere og annet personale bruker innesko i bygget, noe som bidrar til et enklere renhold.

100,5 kWh
Skolen varmes opp med radiatorer og gulvvarme basert på fjernvarme og varmepumpe mot sjø. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 100,5 kWh, mot en målverdi på 105kWh. Det er 30 cm isolasjon i grunn og vegger og 40 cm i tak. For å unngå kuldebroer har bærekonstruksjonen inntrukne søyler.

Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning med høy virkningsgrad. Skolen er fullsprinklet og har SD-anlegg. Solavskjerming skjer med utvendige persienner og faste skjermer. Solavskjermingen er ikke trukket ned til bakkeplan for å unngå hærverk. Skolens uteområder er romslige og påkostete med mange lekeapparater.

88 prosent
Øyvind sier at til tross for kort byggetid så gikk byggingen greit. – Vi har ikke hatt spesielle problemer med oppføringen av bygget. Da aktiviteten var på topp var 115 personer i arbeid på byggeplassen. Byggingen skjedde uten noen fraværsskader. vi sorterte søppel i ni ulike fraksjoner og hadde en sorteringsgrad på 88 prosent (27 kilo mer kvadratmeter).

Arkitekturen beriker
Sivilarkitekt Kai Rune Bakke i Lusparken Arkitekter sier at Ranheim Skole har en fantastisk beliggenhet ved sjøen i Ranheimsfjæra. – Beliggenheten og tomtens kvaliteter har vært retningsgivende for utforming av skolebygget. Det danner en bygningsmessig skjerm mot vind og vær og et beskyttet indre gårdsrom mot sør. Gjennom en stram og krevende prosess har vi sammen med totalentreprenør, byggherre og brukere klart å videreutvikle prosjektet og samtidig beholde det arkitektoniske grepet fra overordnet ide til fullført bygg. Resultatet er blitt et sted for læring der arkitekturen beriker stedet og danner en god ramme for fremtidig undervisning.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter