Portalen

Portalen

Prosjekttype: Boliger, næring og kontorer

BTA: 26.000 kvm

Kontraktsum eks. mva: 244 millioner kroner

BTA: 26.000 kvm

Byggherre: Sirkeltomten (Nedre Elvehavn)

Totalentreprenør: Teknobygg Entreprenør

Byggherreombud: Optiman

Arkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor

LARK: Selberg Arkitektkonto

Rådgivere: RIB, RIBR, RIA, RIV, RIE: Cowi - RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Brende - Spunt: Kynningsrud Fundamentering - Råbygg: Contiga - Betong-, mur-, flis, og rørleggerarbeider: Teknobygg Entreprenør - Avretting: Minor Industriplast - Elektro: Fjeldset - Rørlegger: Teknobygg - Ventilasjon: GK Norge - Mur- og flisarbeider: Teknobygg Mur og Flis - Brannsikring: Kaefer Construction - Tømrer: Prima-Hus - Maler: MTG - Heis: Kone - Blikkenslager: IcopalTak - Taktekker: Tecnotak - Smedarbeider: Trondheim Stål - Lås og beslag: Beslag-Consult - Porter og rullegitter: Ramox / Hörmann Drift - Glass og aluminium: Riis Glass og Metall - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Himling og systemvegger: Moelven Nordia - Parkett: Nordia - Garderobeinnredning, 3T: Menerga - Kjøkken: HTH Kjøkken

Det tidligere industriområdet ved Nedre Elvehavn er i løpet av 12 år omgjort til en ny og moderne bydel i Trondheim. Det siste trinnet, Portalen, inneholder tre viktige byelementer og utgjør et lite kvartal i seg selv.

Området Nedre Elvehavn inneholdt tidligere Trondheim Mek. Verksted. Ved nedleggelsen av verftsvirksomheten i 1983, startet arbeidet med å omforme et 110 mål stort område til en moderne bydel med boliger og næring. Nedre Elvehavn AS ble etablert som et utbyggingsselskap av Aker.

− Byggetillatelsen på det første trinnet kom i 1987, men det kommende krakket førte til at fremdriften fikk en bråstopp året etter, før de første spadestikkene ble gjort i 1999. Noe av tomta er solgt til andre utviklere, men dette er det siste vi nå fullfører i egen regi, sier prosjektsjef Frode Reinaas i Nedre Elvehavn AS.

Store investeringer
Nedre Elvehavn er Trondheims svar på Aker Brygge i Oslo. Totalt har selskapet bygget ca. 1.200 leiligheter i alle størrelser og prisklasser. Men også kulturbygg og 102.000 kvm med handel, restauranter, kontorer innenfor bank-, forsikrings- og investormiljøer. Dette vil gi opptil 3.000 arbeidsplasser. Dessuten er det gjennom reguleringsklausuler blitt pålagt Nedre Elvehavn AS å bygge og bekoste store deler av den tekniske infrastrukturen. Det gjelder alt fra veier og bruforbindelser til parker.

Et velkomstbygg
− Hele dette området ligger klart for en videre byutvikling, så Portalen er på en måte porten inn til Nedre Elvehavn både for de nyere bydelene som kommer etterpå lenger øst, og for de som kommer via E6 østfra, forklarer Per Knudsen i Per Knudsen Arkitektkontor, som har tegnet Portalen.

Den delen av tomta som Portalen nå står levde et liv i mellomtiden som en parkeringsplass. Teknobygg Entreprenør fikk en forespørsel om å gi et tilbud på det planlagte prosjektet. En prosjektutviklingsperiode på ca seks måneder resulterte i at Teknobygg ble foretrukket til å bygge parkeringskjeller i to plan, to plan med næring og kontorlokaler i fire etasjer. Med i det opprinnelige prosjektet lå det også en boligdel, men ble midlertidig lagt på is og trukket ut før kontrakten med Teknobygg ble underskrevet.

Likheten til Aker Brygge ligger også i verftsindustrien som pågikk her i Trondheim i 140 år, med til dels svært forurenset grunn og generelle utfordrende grunnforhold. Hele området er kartlagt med omfattende prøveboringer og tiltaksplaner for behandling av den forurensede massen.

Fem støpeetapper
− Området besto av silt og noe leire. Hele byggegropa er spuntet, og store mengder masse ble tatt ut. Den vanntette bunnplaten på 90 cm ligger under havnivå, og ble støpt i fem etapper. Den lengste etappen var på 32 timer, forteller Teknobyggs prosjektleder Lars Finserås om grunnarbeidet som startet i slutten av juni 2008. Kjellerveggene på bygget er plasstøpte opp til bakkenivå. Råbygget består av prefabrikkerte elementer og hulldekker. Det er selvsagt bygget kjelleretasjer på Nedre Elvehavn tidligere, men dette er første gang man har gått så dypt for å etablere parkering i to plan.

− Utfordringene var de samme som det alltid er i bystrøk, når det er trange forhold med tett bebyggelse og trafikkatkomst som skal fungere underveis. Her hadde vi i tillegg tett opp til oss byggingen av den nye E6 Øst i nord og i øst. Vi måtte lagre på tomta og etter hvert inne i bygget etter hvert som driften gikk fremover. Det stilte strenge krav til logistikken, forteller Finserås.

Noen få utvalgte
Enhver ny bydel må ha et kjøpesenter. På Nedre Elvehavn har Solsiden vært i drift i ti år – det var det første av i alt 13 byggetrinn. Portalen blir et supplement, det er mer et varehus på 8.500 kvm med noen få, utvalgte større butikker. Næringsdelen i to plan er på 8.500 kvm, Rema er på plass og har tatt i bruk over 2.000 kvm. I plan 2 kan 3T-treningssenter tilby de mest moderne fasiliteter på like stort areal som Rema. På hjørnet i sørvest har Studio Slettvoll også etablert seg, mens Kjeldsberg og Deloitte har flyttet inn i kontordelen.

Godt salg
Boligdelen som ble trukket ut, kom underveis med inn i prosjektet igjen. I en egen entreprise med Skanska Husfabrikken på plass, var markedet igjen klart for boligbygging. 2.600 kvm fordelt på 38 nye boliger skulle på plass i fire etasjer over næringsdelen.

− En etablering av boliger setter at butikkene var åpnet ville ha forstyrret næringsdelen vesentlig. Vi måtte finne andre måter å gjøre det på, derfor kom tanken på modulbygg inn i bildet. Da oppnår vi høy ferdigstillelsesgrad samtidig som butikkene var i drift.

Det har vært kort tid fra salg til ferdigstillelse, men nesten halvparten av boligene ble solgt i løpet av to måneder. I dagens marked er det meget bra, sier Reinaas.

− Å gi de tre delene, kontor, næring og boliger, sin egen karakter var viktig og måtte understrekes. Med hver sin form, materialbruk og materialitet ut i fra de forskjellige funksjonelle utgangspunktene. Men de skulle allikevel også fungere sammen. Når boligdelen blir ferdig og området rundt med vegarbeidene er ferdige, kan man virkelig få oppleve prosjektet fra flere vinkler. Takterrassene for boligdelen er solrik og ikke utsatt for støy og blir som en stor oase. Det er kvaliteter vi er godt fornøyde med, sier Per Knudsen.

− Vi hadde jo fulgt godt med på hva Teknobygg hadde utført tidligere, og sett med interesse den utviklingen selskapet har hatt. Dette har vært en prosess uten store uenigheter. De seks månedene med nøye gjennomgang i prosjektutviklingsfasen sammen med Teknobygg, la grunnlaget for et godt samarbeid som bidro til at vi har unngått de store overraskelsene i dette prosjektet, avslutter Reinaas.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter