Knarvik senter

Knarvik senter

Sted: Knarvik

Prosjekttype: Nybygg og anlegg

Kontraktssum bygg eks mva: 75 millioner kroner

Kontraktssum infrastruktur eks mva: 25 millioner kroner

Bruttoareal: 12.500 kvm

Byggherre: Knarvik Senterutvikling

Byggherreombud, rundkjøring: Multiconsult

Totalentreprenør: Larsen, Atterås & Brosvik

Arkitekt: Arkitekt Rolv Eide

Interiørarkitekt: Fuggibaggi Design

Rådgivere: RIB: Rambøll, Sweco og Node Rådgivende Ingeniører - RIV: Techmentor - RIE: Trond Wickman - RIGeo: Geo Survey - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Halvorsen Grave- og Transportservice - Smedarbeider: Bjartmar Rinde - Tømrer: Byggmester Markhus - Fasadearbeider: Sognnes Bygg - Glassfasader: Bolseth Glass - Rørlegger: Haugland VVS og Bergen Rørteknikk - Ventilasjon: Hamstad - Elektro: Magnus M Thunestvedt - Heiser: HK-Service

Larsen, Atterås & Brosvik AS har utvidet Knarvik Senter i Lindås kommune i Nordhordland med 12.500 kvadratmeter.

Utvidelsen omfatter 3.000 kvadratmeter butikkareal og 9.500 kvadratmeter parkering. I tillegg omfatter arbeidene omfattende ny infrastruktur rundt den nye delen av senteret.

100 millioner
Tiltakshavere er Knarvik Senterutvikling, Statens vegvesen og Lindås kommune. Arkitekt Rolv Eide AS har tegnet bygget. LAB har utført arbeidene i totalentreprise. LABs kontraktssum for utvidelsen av kjøpesenteret er 75 millioner kroner eks mva. Infrastrukturarbeidene har en kontraktssum på 25 millioner eks mva. Veiarbeidet startet i mai 2009, mens byggearbeidene startet i juni i fjor. Senteret og infrastruktur ble fullført i juli i år, innen oppsatt tidsplan.

Prosjektleder Gard Kvalheim i LAB forteller at det er sprengt ut cirka 50.000 kubikkmeter faste masser for å gi plass til bygg og infrastruktur. – Grunnforholdene har vært gode. Utfordringene i grunnarbeidet har vært at det er bygg og sterkt trafikkerte veier helt inntil tomten. E 39 går rett gjennom byggeplassen. Vi har hatt et meget godt sammarbeid med grunnentreprenør, Statens vegvesen og Lindås kommune.

Vi har bygget 200 meter ny vei ved senteret. Foran den nye delen av senteret har vi tilpasset atkomstveier, bygget en rundkjøring på E 39, og kulvert med gang- og sykkelvei under E 39. Kulverten vil binde Knarvik sentrum bedre sammen. I forbindelse med utbyggingen har deler av Knarvik fått nytt VA-anlegg, noe som gir grunnlag for vider utvikling av Knarvik på begge sidene av E 39.

Plasstøpt betong
Bygget har bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Parkeringshuset har etterspente dekker. Nederste dekke har asfalt, to av de andre har isolasjon, tekking og påstøp for å ivareta krav til isolasjonsevne og tetthet. Taket på butikkdelen er flatt, isolert og tekket med papp. Taket på parkeringshuset er et av byggets fire parkeringsdekker.

Fasadene består av betong, glass/ aluminium, keramiske fliser og royalimpregnert trepanel. I butikkene er det flis på gulvene. Det er åpne himlinger i butikkene og lukkede i fellesarealene. Byggets fasader er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Både kjøpesenterdel og parkeringsanlegg er sprinklet. Kjøle- og fryseanleggene i Safari butikken genererer overskuddsvarme. Butikken har derfor kjøling, i hovedsak via ventilasjonsanleggene.

Bjartmar Rinde i RindeRekon AS sier at bedriften har montert veirekkverk i rundkjøringen på E 39 på sørsiden av senteret og rekkverk rundt senteret.

– Vi har også montert stål og glassrekkverk rundt rulletrappene i senterdelen. Vår største utfordring var den tøffe vinteren. Samarbeidet med LAB har vært meget godt.

1.300 timer snømåking
Gard Kvalheim forteller at utvidelsen ved Knarvik Senter bød på mange utfordringer. – Etableringen av veier og VA-anlegg var krevende. Oppføring av bygg helt inntil et annet bygg var også krevende. Dekkene i parkeringshuset er på 2.700 kvadratmeter og var utfordrende å støpe under åpen himmel. I tillegg hadde vi en meget tøff vinter. Vi brukte 1.300 timer bare til snømåking på byggeplassen. Øvrige vinterarbeider var også betydelig mer omfattende en hva vi er vant til på Vestlandet.

75 personer var i arbeid på byggeplassen da aktiviteten var på topp. Arbeidene skjedde uten noen fraværsskader. Dette har vært et lærerikt prosjekt for alle som har vært med. Vi tar med oss økt kompetanse fra planlegging, fra vei- og VA-anleggene og fra koordinering mot innredningsarbeidet som Norgesgruppen utførte.

Arkitekt og daglig leder Rolv Eide i Arkitekt Rolv Eide AS sier at hans største utfordring var den trange tomten. – Vi har myket opp fasaden på senteret ved å trekke fasadeelementer fra det nye over i den eksisterende delen av senteret. Det gir også bedre sammenheng i uttrykket.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter