Gauldal skole- og kultursenter

Gauldal skole- og kultursenter

Sted: Støren

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 181 millioner kroner

Bruttoareal: 10.500 kvm

Byggherre: Midtre Gauldal kommune

Totalentreprenør: Skanska

Teknisk entreprenør: Skanska Tekniske Entrepriser

Arkitekt, forprosjekt: Dyrvik Arkitekter

Arkitekt, gjennomføring: Solem Hartmann

Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo

Rådgivere: RIB: F. Stensrud - RIV, RIE: Skanska Tekniske Entrepriser - RIAku: Cowi - RIGeo og Miljørapport: Rambøll - RIBr: Neas Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros oppmåling - Riving S.G. Entreprenør - Grave- og asfaltarbeid: Solberg Maskin - Ferdigbetong: Støren Betongsaging - Betongelem. og stålarbeider: Contiga - Kjerneboring: Skaget Betongsaging - Gulvavretting: Rakon Bygg - Gulvsliping og akrylgulv: Nordbelegg - Smedarbeider: Stålfabrikken - Taktekker og blikkenslager: Icopal Tak - Taktekker, kulvert: Membrantak - Glass- og aluminiumsarbeider: Riis glass og aluminium - Vinduer: NorDan - Systemhimlinger og mobilvegger: Acusto - Dører og innv. glassfelt: Joinex - Maler: Bråten og Berge - Parkett: Bo Andren - Rørlegger: Ole Sivertsen - Ventilasjon: Miljøventilasjon - Elektro: Vintervoll - Lås og beslag: Møller Undall - Solavskjerming: Solskjermingsgruppen - Ståldører: Thermax - Kino, lyd og bilde: UCS - Kinostoler: Skeie - Lyd og lys i kultursal: Avab CAC - Amfi: Foraform - Stillas: Stillcom - Anleggsgartner: Din Gårdsplass - Byggevarer: Maxbo - Trelast: Kjeldstad . Ferdigbetong: Støren Betong

Gauldal skole- og kultursenter på Støren i Midtre Gauldal kommune rommer ungdomsskole, videregående skole, kino, kulturskole, kultursenter og folkebibliotek og er koblet til svømmehall og idrettshall.

Skole- og kulturbygget på Støren er tegnet av Dyrvik Arkitekter (forprosjekt) og Solem Hartmann (gjennomføring) og bygget i totalentreprise av Skanska Norge.

Forprosjektet ble gjennomført som et samspillsprosjekt. Samspillstankegangen har så blitt videreført og fulgt prosjektet i gjennomføringsfasen. Bygget er på cirka 10.500 kvadratmeter. Skanskas kontraktssum var på 181,3 millioner kroner eks mva. Tiltakshavere er Midtre Gauldal kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Byggestart var i april 2009. Hovedbygget ble overlevert til avtalt tid 16. august i år. Komplett overlevering skal skje 1. november.

570 elever
Prosjektleder Rune Haugen i Skanska Norge forteller at bygget inneholder ungdomsskole, videregående skole, kino, kulturskole, kultursenter og folkebibliotek. – I tillegg er bygget koblet sammen med svømmehall og idrettshall. 

Ungdomsskolen har tre baseområder med til sammen ni formidlingsrom, garderober med låsbare skap og egne utganger på sørsiden av bygget, naturfagrom, rom for kunst og håndverk, musikkrom (skal også brukes av kulturskolen) og skolekjøkken (kan også brukes av videregående skole). Skolen er dimensjonert for 570 elever, 270 av disse er på ungdomsskolen.

Den videregående skolen har linjer for studiespesialisering, bygg og anlegg, TIP (teknisk og industriell produksjon), mat og restaurantfag og landets eneste børsemakerlinje.

Kultursenteret består av en kultursal med 450 plasser (350 i et skyvbart amfi og 100 tilleggsplasser) og en kinosal med 70 sitteplasser. Kultursalen har moderne AV-utstyr. Kinosalen har 18 høytalere, noe som gir THX kvalitet på lyden. 

Fire bygningskropper
Tomten er flat, på 25 mål og har morene fra elvebunn i grunnen. Prosjektleder Rune Haugen i Skanska Norge forteller at bygget består av fire parallelt liggende bygningskropper som utgjør skoledelen i bygget. De er bundet sammen via en tverrgående gate. Kino og kultursal er koblet til via en forlengelse av gaten. – Bærekonstruksjonen er i stålsøyler og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene er kledd med stående låvepanel i seterbrun beis. Ved hovedinngangen er det glassfasader.

Gulvene i fellesarealene i første etasje består av slipt betong. I formidlingsrommene er det linoleum på gulvene. I kultursalen er det benyttet stavparkett. Våtrommene har vinyl på gulvene. Veggene er i stor grad i malt gips. I fellesarealene er det spilehimlinger, mens det ellers er systemhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Alle vinduene har aluminiumskledning. Det er mulig å bygge skolen ut senere.

16 aggregater
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 99 kWh. For å oppnå et så lavt energiforbruk er bygget godt isolert (25 cm i vegg, 40 cm i tak), har vinduer med U-verdi på 1,0 og 0,7, har balanserte ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning på minimum 80 prosent og er meget tett. Alle skjøter i vindsperre og dampsperre er limt eller fuget. Trykkmåling viser en luftutskiftning på 0,35 per time.

Prosjektleder Kjell Hekkelstrand fra Skanska Tekniske Entrepriser forteller at det er 16 ventilasjonsaggregat i bygget. – Aggregatene står i de områdene de skal betjene. Det reduserer behovet for lange kanaler og gjør det enkelt å slå av aggregater i områder som ikke er i bruk. Byggherren ønsket enkle og funksjonelle løsninger og har et poeng der. Noen av aggregatene står i små rom og da har vi satt inn store dører slik at de kan betjenes fra utsiden.

Bygget har sentral driftskontroll som styrer temperatur og lys. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Deler av bygget har solavskjerming med utvendige, klimastyrte persienner. Rent bygg, lavemiterende materialer og god tilkomst for renhold sikrer et godt inneklima i bygget.

Utenfor bygget er det cirka 100 parkeringsplasser (120 med de som er utenfor Størenhallen), klatreapparat, ballbane og grøntareal.

Ingen fraværsskader
Rune Haugen sier at fremdriften var største utfordring under oppføringen, men at det har likevel gått greit. Kjell Hekkelstrand sier at de tekniske fagene kom inn i bygget 1. november i fjor og har holdt planen sin. På det meste var 130 personer i aktivitet på byggeplassen. Oppføringen har skjedd uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på drøyt 90 prosent.

Ifølge Haugen har dette prosjektet gitt økt kompetanse i oppføring av godt isolerte og tette bygg uten kuldebroer. Hekkelstrand rekker fram tverrfaglig samarbeid og konstruksjon med en god bygningskropp som forenkler de tekniske installasjonene. – Det er for eksempel bare en varmekilde i hvert formidlingsrom og likevel unngår vi kaldras ved vinduene. Både Haugen og Hekkelstrand sier at dialogen med byggherren har vært meget god.

Pilotprosjekt
Sivilarkitekt Reidun M. Hafstad i arkitektfirmaet Solem Hartmann forteller at prosjektet er et pilotprosjekt der ungdomskole, videregående skole og kulturhus er samlet under samme tak. – Prosjektet har vært underlagt en stram fremdrift og det har vært et tett samarbeid med byggherre og brukerrepresentanter fra fylkeskommune og kommune og entreprenør med videreutvikling av forprosjekt til detaljprosjekt som grunnlag for utførelse.

– Det har vært en spennende prosess å jobbe frem gode og funksjonelle løsninger der blant annet sambruk av arealer mellom de ulike brukergruppene har vært i fokus. Det har vært lagt stor vekt på å skape en åpen og arealeffektiv skole og kulturhus med lett tilgang til de ulike elevarealene og kultursal. Langs gaten som knytter hele bygget sammen er det etablert større og mindre oppholdsareal som kantine og andre uformelle møteplasser i nær tilknytning til elevenes undervisningsarealer.

Alle fellesarealer har fått oppgraderte overflater på veggene med fargede finerplater. For å skape oversikt og synliggjøre de ulike aktiviteter bygget inneholder, er det valgt en løsning med utstrakt bruk av store glassfelter i de innvendige veggene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter