Coop Extra Bygg Orkanger

Coop Extra Bygg Orkanger

Sted: Orkanger

Prosjekttype: Byggervarehus

Kontraktsum eks mva: 33 millioner kroner

BTA: 4.857 kvm

Byggherre: Coop Orkla Møre AS

Totalentreprenør: Bermingrud FSP

Prosjektledelse: Bermingrud Prosjektutvikling

Byggeledelse: Byggeledelse Norge Orkdal

Arkitekt: Årstiderne Arkitekter

Rådgivere: RIB: Will Arentz - RIG: Rambøll - RIBR: SteG

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Orkla Maskin - Prefab betong: Spenncon - Betongarbeid: Storm Grunnarbeid - Oppmåling: Skanska Survey Nord - Tømrer-, rør- og elektroarbeid: Kvatro - Ventilasjon: ORAS Trondheim - Stål- og blikkarbeider: Hiltula - Heis: Heisplan - Taktekking: Trondheim Tak - Aluminiumsfasade: BA Glass og Fasade - Dører, porter og bommer: Autolift - Tele og data: Relacom - Påvisning tele og data: Geomatikk - Gulvstøp: Storm Grunnarbeid - Avretting og sliping: Minor Industriplast - Maskinutleie: Ramirent - Oppvarming og tining: UCO

På et nytt handels- og næringsområde på Bårdshaug Vest er det Coop som får æren av å være den første til å ønske nye kunder velkommen.

Når Coop nå kan ta i bruk splitter nye og moderne arealer, kan de også flytte ut av sine gamle lokaler som de var i ferd med å vokse ut av. Det tilhørte Byggmix-konseptet og holdt til et par hundre meter fra nyetableringen. Med denne satsingen, under den nye fanen Coop Extra Bygg, gis det klare signaler om at Coop-konsernet har klokkertro på denne delen av regionen.

Satsningsområde
Men ikke bare på regionen, men også på dette nye området på Bårdshaug Vest. Der er nemlig planene klare og ambisjonene høye på å bli et næringstyngdepunkt med de ca. 30.000 kvm bygningsmasse som skal bygges ut. Med et lokalt næringsliv i Orkanger i sterk vekst, og et definert handelsområde på godt over 40.000 personer, er det viktig å tette handelslekkasjen inn til Trondheim. Et viktig premiss er selvfølgelig å etablere handelssentre som også skal kunne tilby innbyggerne mer spesialiserte varer og tjenester, noe byggevarehuset til Coop skal bidra med å gjøre. 

 Området eies av Kvernmo Eiendom der Bermingrud Prosjektutvikling bistår med tomteutviklingen. Alt tyder på at Coop med sin nyinnkjøpte tomt på 17 mål, langt fra blir alene på Bårdshaug Vest − flere interessenter har allerede meldt seg. Utviklingsselskapets areal i Orkanger er på ca. 46 mål.

Fjernstyrt
Totalentreprenør for byggevarehuset på 4.800 kvm er Bermingrud Entreprenør FSP, en forkortelse for fjern styrte prosjekter.

 − Vi er et eget selskap som jobber med prosjekter som kan utvikles, helst som totalentrepriser. Her i Orkanger har vi bare brukt lokal arbeidskraft, forteller prosjektleder i Bermingrud FSP, Petter Thoresen.

 – Å fjernstyre prosjekter avviker ikke så mye fra vanlig prosjektstyring. Jeg var fysisk på prosjektet opptil to påfølgende dager i uken. Utfordringen er de mange daglige detaljene som må følges opp, derfor er det viktig å ha et byggeledelsesfirma med en person man kan stole på, fortsetter Thoresen.

 Bermingrud FSP benyttet Byggeledelse Norge Orkdal AS i denne jobben, der Ivar Fandrem hadde ansvaret i prosjektet.

Masseutskifting
− Deler av tomta var en tidligere fyllplass, og en del skrot og søppel lå nedgravd. Det viste seg at det også var søppel på et større område av tomta. Derfor er det under selve bygget et par meter med rene masser for å sikre at det ikke er forurensing, sier Fandrem.

 Konstruksjonene står på plate på mark, med bankett, ringmur og bæring i stål. Det er sandwichelementer i vegger, med stålplater med isolasjon og papptekking på taket. Ca. 3.100 kvm av ytterveggene og tak i butikken og trelastlageret er isolert.  For å kunne ta en eventuell flom i Orkla, som går i en bue rett ved, er det etablert en brystningsmur i betong en meter over gulvet.

Slipt betong
Kulda som kom gjorde at støping av gulvet måtte tas på senvinteren. Det var strenge retthetskrav for å kunne få til støpingen av et gulv som skulle slipes. − Etter at tak og vegger var på plass, ble det skaffet til veie tre propanaggregater på til sammen 600KwH. De gikk i drøyt 14 dager, og i midten av mars var all snø og is borte og 25 grader inne i bygget, forteller Fandrem. Arealet på 3.100 kvm ble støpt i tre omganger, slipt med stadig finere gradering, for til slutt å få et lag med vannglass før endelig polering.

 Coop Extra Bygg er et forholdsvis nytt konsept, og har selvfølgelig sine spesielle kravspesifikasjoner med tanke på farger og design. Det er mulig slipte betonggulv blir standard i alle Coops fremtidige byggevareshop’er i dette konseptet.

Endringshåndtering
Bermingrud FSP og Thoresen har kjørt konsekvent med endringsmeldinger, der alt skulle godkjennes på forhånd. Ikke noe arbeid skulle startes opp før det forelå en signert endringsmelding. Det samme skulle gjelde dersom meldingen medførte arbeid som byggherren skulle dekke, da måtte det foreligge en tillatelse derfra. Det gjaldt også Coops beslutningsplan med tidsfrister for godkjennelser. Det kan nok være at enkelte i startfasen syntes dette var vanskelig, men alle forsto raskt at det var slik Bermingrud FSP ville at endringsmeldingene skulle håndteres.

 − Jeg har en bakgrunn fra IT-bransjen og har videreforedlet dette med endringsmeldingene. Det går blant annet ut på enkle, men fullt forståelig filnavn, spesifisert på dato og fag. Da blir de enklere å finne frem i ettertid. Når det nå går mot slutten finnes det ingen uavklarte saker med byggherre, heller ikke en eneste konfliktregning i prosjektet. Det blir litt mer administrasjon, men vesentlig mindre frustrasjon, påpeker Thoresen.

Langsiktig strategi
− De fjernstyrte prosjektene skal være spydspissen for Bermingrud. Vi skal kunne gå inn i et prosjekt, sondere mulighetene for å finne mer aktivitet og så etablere oss med distriktskontorer når det er økonomi i det. Dette er en klar satsning fra Bermingrudkonsernet: å utvide aktiviteten i landet ved å etablere distriktskontoreretter hvert som vi får prosjekter, avslutter Thoresen.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter