Bravida nær milliarden i første halvår

Bravida, Skandinavias ledende totalleverandør av tekniske installasjons- og servicetjenester, leverte et driftsresultat på 48 millioner for den norske virksomheten, av en omsetning på 982 millioner kroner i første halvår 2010. I 2009 var driftsresultatet til sammenlikning på 14 millioner kroner.

Omsetningen økte fra 299 til 456 millioner kroner i andre kvartal. Det skyldes Bravidas oppkjøp av Siemens Installation i mai 2009.

– Vi er fortsatt i et tøft marked, noe bransjens resultater for første halvår viser. Det er fortsatt et betydelig prispress i markedet, og det vil sannsynligvis føre til at en del av virksomhetene i bransjen vil få det tøft også i dette kvartalet vi nå er inne i. Jeg spådde at 2. kvartal ville bli dårligere for bransjen enn 1. kvartal – og det har vist seg å stemme, sier administrerende direktør Eirik Frantzen.

Bravida Norge fikk en resultatgrad på 4,9 prosent i første halvår. Noe som er 2,1 prosentpoeng bedre enn i samme halvår i fjor.

– Vi har krøpet opp fra dagligvarehandelsmarginer, men vi har fortsatt et stykke igjen før vi kommer opp på et akseptabelt nivå. Fortsatt tjener vi pengene våre de to siste timene på fredag og både vi og bransjen skal ikke være fornøyd med en slik margin på sikt. Det hindrer innovative satsinger og også i noen grad evnen til å ta inn for lærlinger, sier Frantzen.

Bravida Norge ser kontinuerlig etter vekstmuligheter i markedet.

– Vi har i løpet av året fått flere tilbud om å kjøpe virksomheter. I utgangspunktet er vi lite interessert i de minste aktørene. Eneste grunnen til eventuelt å investere i disse er å innta eller styrke en ledende posisjon i et lokalt marked vi allerede er. Det vi primært ser på nå er vekst på rør og ventilasjon, enten ved å bygge opp solide enheter der vi allerede er eller kjøpe opp en nasjonal aktør. Foreløpig har verdiforventningene hos disse virksomhetene langt oversteget den reelle verdien, men de siste månedene har vi opplevd en noe større grad av realitetsforståelse hos både eiere og meglere, sier han.

Som et ledd i arbeidet med å tilpasse organisasjonen til markedet har Bravida konvertert en rekke ansatte fra prosjekt til servicemedarbeidere.

– Det å ha en god drifts- og vedlikeholdsenhet som tilbyr alle tjenester innenfor elektro, rør og ventilasjon har vært en vinnerformel. Dette arbeidet har blitt mindre påvirket av konjunkturen, enn prosjekter. Når andre aktører i bransjen blir ferdige med å underby hverandre på prosjektjobber, for primært å opprettholde staben, vil vi igjen øke innsatsen på større prosjekter, sier Frantzen.

Bravida-konsernet hadde i 2. kvartal en omsetning på 2,62 milliarder SEK og et driftsresultat på 123 millioner SEK. I forhold til 2. kvartal i fjor hadde konsernet omsetningsvekst på 27 millioner SEK og et driftsresultat som var 6 millioner SEK høyere.

– Det vi ser er at den svenske bransjen har kommet raskere ut av finanskrisen enn Norge og Danmark, på grunn av en betydelig offentlige satsinger og infrastrukturprosjekter, sier Frantzen.