Sikrer likevel rasovervåking i Lyngen

Staten går inn med til sammen 3 millioner kroner og sikrer dermed videre drift av skredovervåkingen av Nordnesfjellet i Troms.

Det ble utfallet av et mer enn to timer langt møte mellom olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), toppledelsen i NVE og de tre ordførerne fra Lyngen, Kåfjord og Storfjord mandag kveld.

Løsningen kom tre dager etter at Olje- og energidepartementet avslo en søknad fra de tre kommunene sist fredag. Men så gikk jordskredet på andre siden av Nordnesfjellet.

Riis-Johansen avviser at departementet vingler, og at jordskredet med omfattende mediedekning er årsaken til en rask snuoperasjon.

– Jeg synes det er mer naturlig at staten bidrar til skredovervåking nå etter at raset gikk, enn før, sier Riis-Johansen til NTB.

Skryt
Olje- og energiministeren får skryt fra de tre ordførerne for å være løsningsorientert når saken kom på bordet i kommunestyresalen under en kilometer fra rasstedet.

– Vi ville nok hatt dette møtet uansett raset som rammet fredag. Nå er vi veldig fornøyd med å ha fått en langsiktig løsning der folk i området kan føle seg trygge, sier Kåfjord-ordfører Bjørn Inge Mo.

Både han og ordførerkollegaene Hans Karlsen fra Lyngen og Hanne Braathen fra Storfjord føler seg visse på at de også kom fram til en langsiktig løsning for skredovervåkingen.

Flodbølge
Norges Geotekniske Undersøkelser (NGU) har undersøkt det rasfarlige fjellet. De fant at Nordnesfjellet var et ekstremt tilfelle og kom i 2008 med en rekke anbefalinger til tiltak. Beregningene viste blant annet at opptil 7.000 mennesker kunne bli rammet av en minst 40 meter høy flodbølge dersom fjellet raser ut.

– Ingen av tiltakene som NGU foreslo ble gjennomført i 2009, opplyste Kåfjord-ordfører Bjørn Inge Mo ved åpningen av møtet.

Kuttet bevilgningene
Kommunene så fram til at en etat skulle overta det samlede ansvaret for arbeidet med å overvåke det rasfarlige fjellet slik NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) gjorde i fjor.

Men de ble skuffet. NVE kuttet bevilgningene til rasovervåkingen fra 13 millioner kroner i fjor til 3 millioner kroner i år. De valgte isteden å satse på et nasjonalt senter i Stranda som fikk økt sine bevilgninger med 7 millioner kroner.

Nå inviterer olje- og energiministeren til et nasjonalt møte om skredsikring der denne problematikken skal tas opp.

Forskudd
Den praktiske løsningen for videre overvåking av Nordnesfjellet går ut på at staten bevilger 1,6 millioner kroner til drift ut året, og forskutterer kommunenes egenandel på 1,4 millioner kroner.

Ordførerne var opprørte over at NVE i sommer, midt i et budsjettår la inn krav om at de tre kommunene skulle betale 30 prosent i egenandel for overvåkingen som de betrakter som en statlig oppgave.

– Vi har full forståelse for at kommuner med en anstrengt økonomi har vanskeligheter med å følge opp et slikt pålegg som kommer midt i budsjettåret, sier Terje Riis-Johansen.

Egenandel
Men fra neste år må kommunene være forberedt på å yte 30 prosent av kostnadene ved den langsiktige overvåkingen.

Kåfjord og Lyngen har så langt i år brukt 7,93 millioner kroner på overvåkingsprosjektet som er avhengig av kontinuerlige målinger for at geologene skal ha et riktig beslutningsgrunnlag.