Obama vil ruste opp USAs infrastruktur

USAs president Barack Obama vil bruke 300 milliarder kroner på å ruste opp landets veier, jernbane og flyplasser. Håpet er at det vil skape mange nye arbeidsplasser.

De 300 milliardene er imidlertid bare en del av en større økonomisk investeringsplan som skal gå over seks år, og som skal bidra til å stimulere økonomien, opplyser en tjenestemann i Det hvite hus.

I den nye stimuleringspakken inngår blant annet permanente skattelettelser for selskaper som satser på forskning og utvikling og skattelettelser for lønnsmottakere med middels inntekt. I tillegg skal det satses enda mer på å utvikle grønn energi, opplyser Det hvite hus.

Lokke velgere
Obama sliter med å overbevise amerikanerne om at hans økonomiske politikk virker, og planen er ett av flere tiltak som blir kunngjort denne uken. Demokratene håper den vil materialisere seg i sårt tiltrengte nye arbeidsplasser.

Demokratene begynner nemlig å få dårlig tid. 2. november er det mellomvalg, og ifølge meningsmålingene ligger partiet an til å gjøre et elendig valg.

Obama skal etter planen orientere om den nye investeringsplanen i en tale i Milwaukee mandag kveld. Men en talsmann for presidenten understreket på forhånd at planen ikke vil få en umiddelbar effekt.

– Først i 2011 vil vi kunne se effektene av planen i form av nye arbeidsplasser, sier han.

Bedre veier
I den nye investeringsplanen for infrastruktur foreslår Obama blant annet å bygge nye eller utbedre til sammen 240.000 kilometer med vei, 6.400 kilometer jernbane og 240 kilometer med rullebaner for fly.

Planen innebærer også å etablere en infrastrukturbank som skal øke private, statlige og lokale investeringer i infrastrukturprosjekter.

I talen sin mandag er det ventet at Obama vil peke på at Demokratenes politikk har fått USAs økonomi til å stabilisere seg og til å vokse.

– Selvfølgelig må vi gjøre mer. Men republikanerne vil ta tilbake ideer som kastet den amerikanske økonomien ned i den dypeste resesjonen siden 1930-tallet, kommer presidenten til å si ifølge lekkasjer fra talen.

Mandagens tale i Milwaukee markerer startskuddet for Demokratenes valgkamp fram mot mellomvalget.

Onsdag venter imidlertid en større utfordring. Da skal Obama tale i Cleveland, der republikanernes kandidat John Boehner nylig oppfordret presidenten til å sparke sine økonomiske rådgivere.