Fare for streik i sju energiselskap

Det er fare for streik i sju energiselskap fra arbeidstidens begynnelse førstkommende fredag. En streik vil ramme innbyggere i Nord-Trøndelag, Telemark, Sogn og Fjordane og Oppland.

EL&IT Forbundet brøt forhandlingene midt i juni, mens den avgjørende meklingen skjer 8. og 9. september. Dersom det ikke blir enighet, kan 489 EL&IT-organiserte gå ut i streik fra fredag morgen. I tillegg har Fagforbundet gitt varsel om at elleve av deres medlemmer også kan bli tatt ut. Streikevarslene berører sju energiselskap. Arbeidstakernes motpart i meklingen er KS Bedrift.

De sju selskapene som er tatt ut er NTE Nett, NTE Entreprise, NTE Energi og NTE Elektro i Nord-Trøndelag, der i alt 418 ansatte kan komme til å streike. Ellers er det streikevarsel for 20 ansatte i Tinn Energi i Telemark og for 18 ansatte ved Luster Energiverk i Sogn og Fjordane. Selskapet VOKKS AS i Oppland vil også bli berørt i en eventuell streik, 44 ansatte er tatt ut. Dette vil berøre innbyggerne i Nordre Land, Søndre Land, Etnedal og Snertingdal.

Bruddet skjedde midt i juni da arbeidstakerne brøt forhandlingene med KS. EL&IT Forbundet sier at det ikke var økonomien i tilbudet som var problemet, men en rekke tekniske krav som KS ikke kom med gode nok tilbud på.

Det er seks arbeidstakerorganisasjoner som har partsforhold med KS. KS viser til at fire av disse aksepterte det siste tilbudet, mens EL& og IT og Fagforbundet valgte å bryte. Ifølge KS Bedrift inneholdt det siste tilbudet en økonomisk ramme for oppgjøret på drøyt 4,7 prosent.