Farlig grunn

Så har det skjedd igjen – at deler av moder jord sier takk for seg og raser ut i fjorden. Det som skjedde i Lyngen i forrige uke kunne ha blitt en katastrofe. For dem som ble rammet og for kommunen er det er det uansett en tragedie. Hva som utløste raset diskuteres, men man mistenker at anleggsarbeid kan være en del av årsaken. Uansett vet vi at vi har mye farlig grunn i mange kommuner. Det er mye kvikkleire – og settes det i gang tiltak må vi vite hva vi gjør. Det eneste som kan bidra til å sikre områder, er kunnskap om hva som skjuler seg nede i bakken og oppe i fjellmassivene.

Det har til alle tider gått ras i Norge. Noen av dem har tatt mange menneskeliv. Til tross for dette synes mange å fornekte farene. I tidligere tider var det mange gamle mennesker som formidlet kunnskap om ras. De viste hvor det hadde gått steinras, jordras, leirras eller snøras. De visste også hvor farlig kvikkleire kunne være. Dessverre er denne kunnskapen ikke blitt tatt godt nok vare på i det moderne Norge – og her må vi også gi en liten reprimande til mange av dagens fagfolk, byråkrater og politikere. Områder som burde fått ligget i fred, er bygget ut uten at man har gjort tilstrekkelig tiltak for å sikre grunnen. Vi forstår selvsagt at i mange trange bygder med liten plass mellom fjord og fjell, så kan det være veldig vanskelig å stoppe ”utviklingen” på grunn av at det kanskje en gang i fremtiden kan skje en katastrofe.

På Lyngseidet i Troms var det 500 000 kubikkmeter masse som raste i havet. To hus fulgte med ned i sjøen. Siden er nok et hus havnet i krateret, og i skrivende stund er det stor fare for at flere hus vil rase. Det gjelder også et hus hvor det er barnehage. Deler av fylkesveien er også borte. Hva dette til slutt vil koste vet ingen, men vi har fått en ny påminnelse om at slike hendelser skjer – og med dagens klimautvikling kan det dessverre skje langt oftere.

Det paradoksale er at Olje- og Energidepartementet samme dag som raset gikk, sa nei til å bevilge penger til et overvåkingsprogram på andre siden av fjorden – i Kåfjord kommune. Der ligger en av Norges farligste fjell. Alle vet at en dag faller store deler av dette fjellet i fjorden – og da er katastrofen et faktum. Det eneste som kan redde folk er at de får varsling i tide. Men skal man ha en sikker varsling må man hele tiden ha kontroll med fjellet. Dette har selvsagt ingen sammenheng med hendelsen på Lyngseidet, men dette viser bare hvor bortreiste folk man har i det nevnte departement. At det er en rødgrønn regjering og en Senterpartistatsråd som styrer dette departementet, viser hvilket uføre og hvilken avstand man har til folk ute i distriktene. Det er et tankekors.