Skredområdet fortsatt evakuert i Lyngen

Inntil videre kan ingen av de evakuerte etter jordskredet ved Solhov i Lyngen flytte hjem. Geologer startet lørdag formiddag undersøkelsene på rasstedet.

Fakta om Lyngen kommune

* Ligger i Troms fylke, er nabokommune til Tromsø.

* Markedsfører seg som alpekommunen i nord.

* Har cirka 3.200 innbyggere.

* Kommunesenter er Lyngseidet med cirka 800 innbyggere.

* Avstand Lyngseidet – Tromsø er cirka 70 kilometer, pluss en ferjeforbindelse.

* Ordfører: Hans Karlsen (Frp)

(Kilde: Lyngen kommunes nettside). (©NTB)

Jordet er et stort krater

To hus og en rekke båter ble feid på sjøen i jordskredet i Lyngen. – Det er et stort krater, sier øyenvitne.

Skipper Daniel Fagerborg på ferjen Stallovarre observerte rasstedet fra fjorden da politiet rekvirerte ham til å frakte en patrulje fra Nordreisa.

– Det var et jorde der, som nå bare er et stort, svart krater. Det ser ut som det er ett hus på oversiden og ett på nedsiden av fylkesveien som er feid på sjøen, sier Fagerborg til NTB.

Raset anslås å være 100 meter langt og mellom 30 og 50 meter bredt.

– Raset har også tatt med seg flere båter fra småbåthavna, som nå ligger veltet i fjorden, sier Fagerborg.

Geologene dro til rasstedet ved 11.30-tiden lørdag. De ventet også på en borerigg som kommer fra Tromsø ved 12.30-tiden, får NTB opplyst.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er statlig skredmyndighet, og som har skredeksperter til stede i Lyngen for å klarlegge omfanget av kvikkleireskredet. Ekspertene skal også forsøke å avklare hva som skal til for å sikre bebyggelsen som ligger i nærheten av skredområdet.

I alt er 16-17 husstander evakuert. I tillegg blir beboerne på Solhov bosenter som en midlertidig løsning flyttet til det gamle sykehjemmet i kommunen.

I løpet av lørdag vil beboere på strekningen Lyngseidet-Fyhnelv få tilbake vannet. Når det gjelder Eidebakken skole på Solhov, vil det bli tatt en avgjørelse søndag om det blir skole til uka, opplyser Lyngen kommune på sin hjemmeside.

Natt til lørdag holdt mannskaper fra Sivilforsvaret vakt i det rasutsatte området. Kystvaktskipet Heimdal oppholdt seg også i området natt til lørdag fordi raset som er gått ut i fjorden, kan utgjøre en fare for skipsfarten.