Bikkjekald vinter vil gi skyhøy strømpris

En sommer med vinterpris på strøm er over. Vinteren som står for døren kan bli en kostbar opplevelse for norske husholdninger.

Strømprodusentene håper på en våt september og en mild og fuktig vinter. Men det motsatte kan også skje.

Her er de tre verst tenkelige forutsetningene, som vil gi veldig høye priser på strøm denne vinteren: En veldig tørr september, svensk kjernekraft svikter på nytt og vinteren blir bikkjekald, som i fjor.

Lite vann
I øyeblikket er det 17-18 prosent mindre vann i magasinene enn gjennomsnittet for de 15 siste årene. Sommerens strømpriser har vært høyere enn vanlig. Prisnivået er fortsatt betydelig høyere enn det var ved inngangen til september i fjor – og prispilen peker oppover.

Rapportene fra Sverige er ikke betryggende. Svensk kjernekraft sviktet i fjor, noe som førte til astronomiske strømpriser i Midt-Norge noen dager. Spesielt Midt-Norge og Bergensområdet har en sårbar strømforsyning.

Handelsdirektør Ole Gabrielsen i Lyse Energi sier til NTB at det så langt ikke er noen grunn til å ringe med alarmklokkene. Han tror på en prisoppgang til vinteren, men mener at den nødvendigvis ikke behøver å bli så veldig bratt.

Svensk usikkerhet
– Det går mot en fyllingsgrad på 70 prosent i magasinene. Forutsatt at september ikke blir helt tørr, kan vi leve med det. Men det er helt avgjørende for prisnivået hvordan nedbøren blir denne måneden, sier Gabrielsen til NTB.

I tillegg til været peker han på usikkerheten med den svenske kjernekraften. De svenske kjernekraftverkene produserer mindre enn forventet. De representerer en stor usikkerhet for norsk strømforsyning foran vinteren.

Gabrielsen tror ikke vi får et europeisk strømprisnivå i Norge allerede denne vinteren.

– Fortsatt vil det være et stykke dit. Det må bygges langt flere kabler til Europa og i tillegg bli veldig tørt i Norge før prisnivået i Norge blir likt det europeiske, mener han.

Noe bedre
Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier til NTB at mye regn i juni og juli har bedret situasjonen mye.

– Det kom 135 prosent av normal nedbør disse månedene i Norge. Derfor ser det lysere ut nå enn det gjorde i vår.

I fjor møtte vi vinteren med fulle magasiner, men det ble en kald og tørr vinter med mye svensk kjernekraft ute av drift i lange perioder.

Om vinteren blir kald og tørr eller våt og mild, er avgjørende. Statnett har sin oppmerksomhet spesielt rettet mot Midt-Norge og Hordaland, men også Stavanger-regionen, som kan få en anstrengt situasjon dersom det blir en streng vinter.

– Trolig må vi vente til oktober-november for å få nærmere avklart hvordan vinteren blir, sier Meldal.

Usikkerhet
Kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Energi Norge mener usikkerheten er ganske stor foran denne vinteren. Han peker på at magasinbeholdningen er lav og at mildvær og nedbør i høst vil bety mye.

– Strømprisen ligger nå så høyt som 40 øre på børsen. Dette kan skyldes en viss nervøsitet rundt svensk kjernekraft. Slik jeg har forstått det skal den svenske kjernekraftproduksjonen være tilbake til en normalsituasjon kommende vinter, slik at vi ikke får en reprise på det som skjedde sist vinter, sier Pladsen.

Han er mer urolig for flaskehalsene i vårt eget kraftnett, som i en gitt situasjon kan skape store problemer i Midt-Norge og i Bergensområdet til vinteren.