Forsiktige forbrukere forhindrer boligboom

Forsiktige og fornuftige forbrukere sørger for at boligprisene stiger uten å ta fullstendig av. Prisene kommer neppe til å stige mer i år, tror meklerne.

Så langt i år har boligprisene steget med 8 prosent, slik eiendomsmeklerne spådde ved inngangen til året. Årets augusttall ligger 6,1 prosent høyere enn fjorårets, viser den siste statistikken fra eiendomsmeklerne.

Etter fall på 1,5 prosent i sommerferiemåneden juli, var veksten tilbake igjen i august, da boligprisene steg med 2,5 prosent. Utviklingen ligner den vi ser i typiske normalår, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Prisutviklingen har imidlertid vært langt mer moderat enn fryktet ut fra det langvarige svært lave rentenivået.

– Det har å gjøre med at boligkjøperne er mer fornuftige og bevisste og bankene mer tilbakeholdne, sier leder Terje Buraas i Eff.

Tilbakeholdne banker
– Det kommer mange folk på visningene, men de er langt mer edruelige. Det er for eksempel i budrundene betydelig sjeldnere å se at folk går over den grensen de har satt seg på forhånd. Jeg har aldri tidligere sett et boligmarked med så bevisste kjøpere, sier han.

I tillegg er ikke bankene like rundhåndet med lån som før, ifølge leder Christian Dreyer i Nef.

– Mens du tidligere nærmest ble tilbudt mer enn fullfinansiering når du ba om boliglån, skal du i dag ha et svært overbevisende prosjekt for å få lånt hundre prosent av kjøpesummen, sier han.

Normal utvikling
Nå tror meklerne at prisutviklingen vil flate ut resten av året, på lik linje med høstutviklingen i boligmarkedet andre normalår. Dreyer konstaterte at det nokså beskjedne presseoppbudet under presentasjonen av den månedlige statistikken onsdag var nok en indikasjon på at markedet er normalisert.

– Under krisen kom journalistene i flokk til disse presentasjonene, men det er tydeligvis ikke like spennende å rapportere om en normal markedsutvikling, innledet han.

De ferske tallene fra boligmeklerne avviker imidlertid fra normalen på et punkt: omsetningen. Så langt i år har den med 11 prosent i forhold til de åtte første månedene i fjor.

Delte boliger mest opp
Prisen på eneboliger steg med 2,6 prosent fra juli til august, og ligger nå 5,6 prosent høyere enn i august 2009. Prisen på delte boliger og leiligheter steg med henholdsvis 3,8 og 2,3 prosent fra juli til august. Sammenlignet med august i fjor er prisene nå henholdsvis 7,5 og 8 prosent høyere.

Boligprisene for alle typer boliger har steget med mellom 2 og 4 prosent i alle deler av landet siden juli, ifølge Dreyer.

Omsetningshastigheten for boliger – i gjennomsnitt 34 dager – har økt og ligger nå på rundt gjennomsnittet de siste åtte årene. Raskest går det for seg i Bergen, hvor den gjennomsnittlige formidlingshastigheten nå er 16 dager.

Tallene er basert på boliger som er annonsert og omsatt gjennom nettstedet Finn.no

OBOS-oppgang
OBOS-prisene steg med 1,2 prosent fra juli til august i år. Hittil i år har prisene steget med 7 prosent. I august var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte OBOS-boliger 32 969 kroner. Det er 8 prosent høyere enn i august 2009.

– Mangel på nye boliger gjør at boligprisene øker mer enn forventet. Prisene i 2010 ser ut til å øke mer enn de få prosentene vi spådde at de ville øke ved årets begynnelse, sier konsernsjef Martin Mæland.

Det ble omsatt 463 brukte boliger tilknyttet OBOS i august i år, mot 388 boliger i august 2009.

OBOS har solgt 274 nye boliger hittil i år.