Ny ungdomsskole best i klassen

Nye Hokksund ungdomsskole blir det mest energieffektive bygg i Øvre Eiker. Med 2.4 millioner kroner i støtte fra Enova blir skolen bygd etter såkalt passivhusstandard.

Øvre Eiker Kommune er den ambisiøse byggherren som med tydelige energimål er en pådriver for energi- og miljøriktig bygging i kommunen.

Passivhus, eller passivbygg er bygg som oppføres med betydelig lavere energibruk enn det som har vært vanlig. Energibehovet reduseres gjennom passive tiltak, som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning. Øvre Eiker kommune vedtok sin Energi- og klimaplan i juni 2009 og allerede 15. august i år startet byggingen av Nye Hokksund passivhus ungdomsskole. Nå vil de bruke den nye skolen som et ”fyrtårnprosjekt” som flere kan se på som et forbilde. Enova ser det som svært gledelig at Øvre Eiker har satt i gang prosjektet som passivhus og støtter prosjektet med 2,4 millioner kroner.

- Å få frem flere passivhus er viktig for å oppnå en vesentlig reduksjon av energibruken i bygg. Enovas nye støtteprogrammer som ble lansert 1. juni i år, er derfor i stor grad innrettet for å støtte kommuner og andre utbyggere som er ambisiøse i forhold til energieffektivitet, påpeker Tor Brekke som er Områdeleder for Offentlige bygg i Enova.

Kommunen tar ansvar for å redusere CO2-utslippene og ser det som viktig at man i offentlig sektor går foran med offensive energireduserende tiltak innen bygg.

- Øvre Eiker kommune har en tydelig energi- og miljøprofil og har allerede gjort en rekke Enøk- og energieffektiviseringstiltak i den eksisterende bygningsmassen. Når vi nå bygger en helt ny ungdomsskole med kulturbygg og flerbrukshall er det en selvfølge at vi satser på et ambisiøst forbildeprosjekt, sier sjefsingeniør Knut Thorsby i kommunen.

Thorsby poengterer at Enova-støtten var utløsende for å kunne gjennomføre energitiltakene og oppnå passivhusnivå i prosjektet. Han peker samtidig på en viktig motivasjonsfaktor for å satse på passivbygg:

- Man kan velge å bygge ”billige” bygg med høye driftskostnader eller å satse på nybygg som får svært lave driftskostnader i hele byggets levetid. Det er det god kommuneøkonomi i.

Enova gir investeringsstøtte til merkostnaden for å løfte ambisjonsnivået fra minstekravene i teknisk forskrift til passivhusnivå. Det gis støtte til utredning av passivhusnivå i tidlig fase av planleggingen og i tillegg har Enova etablert et rådgiverteam med spisskompetanse innen passivhus som kan supplere utbyggers egne rådgivere i flere faser av byggeprosessen. Enova kjører også startkurs i planlegging av passivhus

Så godt som alle norske kommuner har med støtte fra Enova utarbeidet Energi- og klimaplaner. Enova håper og tror at flere gjør som Øvre Eiker og setter planene ut i praksis.