Fire utvalg skal utrede sjøkabel

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har plukket ut 13 nordiske eksperter, de fleste norske, som skal utrede sjøkabel i Hardangerfjorden. Han forsikrer at de er helt uavhengige, uten noen skjult agenda.

 

Leder trekker seg fra Hardanger-utvalg

Lederen for et av utvalgene som skal utrede konsekvensene av sjøkabel i Hardanger, trakk seg bare timer etter at han ble oppnevnt tirsdag.

Svenske Fredrik Rüter trakk seg med umiddelbar virkning tirsdag ettermiddag for å unngå at det sås tvil om utvalgenes uavhengighet og integritet, ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Rüter jobber i Vattenfall Power Consultant, som har Statnett som kunde.

Som eneste svenske teknologikonsulentselskap, inngikk Vattenfall Power Consultant i fjor en rammeavtale med Statnett om kraftledninger og transformatorstasjoner, skriver Teknisk Ukeblad.

Rüter skulle etter planen ledet utvalget som skal vurdere de tekniske, økonomiske og miljømessige forholdene knyttet til sjøkabel. Han har ikke jobbet direkte med Statnett, ifølge departementet.

– Verken Rüter eller hans seksjon har arbeidet med Statnett siden Rüter begynte der i 2009, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen.

Ekspertene fordeler seg på fire utvalg som uavhengig av hverandre skal analysere forskjellige sider av sjøkabelalternativet, som tekniske utfordringer, inngrep i naturen, økonomiske forhold og en antatt anleggsforsinkelse på 5-6 år. Underveis skal utvalgene konsultere de berørte kommunene langs fjorden.

– Medlemmene representerer betydelig innsikt og kompetanse. Tre av dem er hentet utenfor Norge for å understreke at uavhengighet er grunnleggende. Vi har plukket de beste folkene for å gi utredningene størst mulig legitimitet. De har hatt lite eller ingen kontakt med myndighetene tidligere, sa olje- og energiministeren.

To av utvalgslederne er svensker, for øvrig er det én islending og én nordmann. Oversikten over utdanning og yrkeserfaring viser personer med omfattende kunnskaper om alle sider av strømnett og sjøkabler.

Blandet mottakelse

Riis-Johansen presenterte utvalgene under et møte i Bergen med de berørte ordførerne tirsdag. Ingen hadde noe å utsette på sammensetningen eller mandatet, men flere beklaget sterkt at regjeringen ikke vil stanse byggingen av høyspentmaster inntil 1. februar, da utvalgene skal legge fram sine rapporter.

– Vi er fortsatt redd for at luftspennet fra Samnanger kan legge føringer på utvalgenes arbeid. Det beste ville ha vært å vente med luftledningen, sier Ulvik-ordfører Mona Hellesnes (V).

Riis-Johansen sier imidlertid at forutsetningen for å gjøre nok en runde med utredninger er at anleggsarbeidet fra Samnanger og fram mot Kvam kan fortsette uten forsinkelser.

– Vi følger to spor samtidig. Vi setter i gang uavhengige utredninger, men parallelt bygger Statnett i henhold til den opptrukne tidsplanen. Jeg vil ikke forskuttere rapportene fra utvalgene, men skulle konklusjonene bli helt forskjellige fra dem som ligger til grunn for konsesjonen til NVE, må vi gå inn i forsyningssituasjonen for Bergen på en helt ny og annerledes måte. Kraftmangelen i Bergensområdet hviler tungt på meg, sier olje- og energiministeren.

Politisk beslutning

Riis-Johansen understreker at det ikke er noen automatikk i at regjeringen vil følge rapportenes anbefalinger, men at det skal tas en overordnet politisk beslutning når alt ligger på bordet og er blitt gjennomgått i Olje- og energidepartementet.

En av innvendingene mot det nye kraftstrekket mot Bergen, særlig fra naturvernhold, er at den nye ledningen vil være overflødig hvis regjering omgjør beslutning om å forsyne plattformene på sokkelen med strøm via Bergen. Sammen med et krafttak for energieffektivisering vil dagens leveranser være tilstrekkelige, mener blant andre Norges Naturvernforbund.

– Dette er en interessant tanke som er kommet sent inn i debatten og kanskje blitt litt dårlig belyst. Men der er bred enighet i Stortinget om elektrifisering som ledd i arbeidet med å kutte CO2-utslippene i Norge, sier Riis-Johansen.

Venstres nestleder Helge Solum Larsen er fornøyd med at OED nå nedsetter fire utvalg.

– Vi håper at prosessen nå bringes inn i et mer konstruktivt spor. Det er viktig at de fire utvalgene følger en konsekvent åpenhetslinje i arbeidet og at det etableres god dialog med de berørte parter, sier Solum Larsen.

Frps Ketil Solvik-Olsen sier han er positivt overrasket over hele fire utvalg, men ser beslutningen som en innrømmelse av at forarbeidet har vært elendig. Han mener stadig at Riis-Johansen må gå av.