Trondheim lykkes med energitiltak

I en fersk undersøkelse avdekkes at de bedrifter som gjennomfører tiltak innen energieffektivisering, oppnår høyere effekt enn forventningene. Arbeidet med å gjøre Trondheim til verdens smarteste på energieffektivisering skyter fart, og nå blir Trondheim et forbilde for en rekke andre byer i Europa.

Det er ett år siden Trondheim SmartCity ble lansert for å gjøre byen til verdens mest energismarte by. Da ble det avdekket at energiforbruket i Trondheim kunne reduseres med 22 prosent ved bruk av moderne eksisterende teknologi og løsninger. Nå viser en fersk undersøkelse blant både husholdninger og næringsliv at byen er på rett vei.

- Undersøkelsen viser at bevisstheten rundt energieffektivisering er høy, og at de som foretar konkrete tiltak for å redusere sitt energiforbruk faktisk oppnår bedre resultater enn vi hadde forventet. Det er positivt og et viktig signal om at energieffektivisering lønner seg. Men det er fortsatt mye å hente innen energieffektivisering i Trondheim, og det skal vi jobbe videre med de neste årene, sier ordfører Rita Ottervik i Trondheim Kommune.

Energieffektivisering virker bedre enn ventet
Undersøkelsen Trondheim SmartCity har gjennomført i samarbeid med analysebyrået Perduco, viser at de som gjennomfører tiltak oppnår gode energieffektiviseringsresultater allerede etter ett år. Av de 23 eiendomsbedriftene i Trondheim som er spurt, er det 39 prosent som svarer at de har gjennomført ett eller flere energieffektiviseringstiltak. Blant de 20 industribedriftene i Trondheim som er spurt, er det tre virksomheter som har gjennomført tiltak siste året.

Og når de bedriftene som har gjort tiltak blir spurt om effekten av energieffektivisering, er resultatene gode. Blant industribedriftene er energiforbruket i snitt redusert med 38 prosent. Til sammenligning så ble det i en rapport som Trondheim SmartCity gjennomførte for ett år siden, avdekket et potensial for industrien på 15 prosent. Med andre ord er effekten høyere enn det avdekkende potensialet.

- Til nå er det fokusert mest på energieffektivisering av bygg, og det er positivt at mange allerede har startet arbeidet med å redusere energiforbruket. Samtidig ser vi at det også ligger et uforløst potensial blant industribedriftene, og det vil være spennende å avdekke om flere industribedrifter har et tilsvarende potensial som denne undersøkelsen forteller, sier Otto Frøseth som er plassjef for Siemens i Trondheim.

I bygninger ser vi tilsvarende tendens som i industrien. Energieffektivisering gir bedre resultater enn ventet. I de bygninger det er gjennomført tiltak, har i snitt hatt en reduksjon i energiforbruket på 21 prosent. Potensialet i fjorårets rapport var beregnet til mellom 8 og 20 prosent, litt avhengig av hva bygningen brukes til. Dermed har respondentene fra undersøkelsen fått et resultat som overstiger det potensialet som ble avdekket for ett år siden.

- Dette er svært positivt, og faktisk bedre enn vi hadde forventet. Dette er et prosjekt som skal gå over tre år, så at både Trondheims innbyggere og næringslivet allerede har redusert energibruken lover godt for klimaet og økonomien. Men selv om enkelte har fått en god start, så er det fortsatt mye å hente for mange, sier Frøseth.

Stor vilje også blant husholdninger
Blant husholdninger er også bevisstheten rundt energieffektivisering høy. Sparepærer bruker 80 prosent mindre energi enn vanlig glødelampe, og syv av ti husholdninger i Trondheim har byttet til sparepærer. Videre har en av fire har senket innetemperaturen hjemme, noe som er et svært viktig tiltak for å redusere energiforbruk. Termostatstyring, skifte til mer energieffektive hvitevarer og montering av sparedusj er også populære tiltak.

- Energieffektivisering er et svært effektivt miljøtiltak, fordi det er lett å gjennomføre, går ikke utover livskvalitet eller komfort, og i tillegg kan både bedrifter og husholdninger spare penger på å redusere energiforbruket sitt, sier Frøseth.

Hovedfunnene i undersøkelsen blir presentert i sin helhet på en årskonferanse for Trondheim SmartCity i dag.

Trondheim SmartCity blir foregangsprosjekt
Byer står for 75 prosent av verdens energiforbruk og 80 prosent av verdens CO2 utslipp. Derfor står den viktigste kampen om klima i byene, som også er bakgrunnen for at Smart City-prosjektet er startet opp. Trondheim er den første byen ut.

Trondheim SmartCity er et samarbeid mellom Bellona, Trondheim Kommune og Siemens. Samarbeidet, som var det første av sitt slag i verden, startet i fjor høst, og er nå blitt et foregangsprosjekt for andre land i Europa. Gøteborg i Sverige, Ljubljana i Slovenia og Yekatarinburg i Russland starter i samarbeid med Siemens opp allerede i høst, og flere andre europeiske byer har kopiert deler av prosjektet.

Siemens toppsjef Peter Löscher besøker Norge for første gang, når han i dag kommer til Trondheim for å lære om Trondheim SmartCity. Under konferansen vil Siemenssjefen holde et foredrag om Siemens globale satsning innen energi og miljø.

- Byer er fremtidens vekstdrivere, men samtidig står byer for 80 prosent av verdens CO2 utslipp. Derfor er verdens byer en avgjørende faktor for klimaet vårt. Med vår unike miljøportefølje, er Siemens en perfekt partner for bærekraftig utvikling i byer, sier CEO Peter Löscher i Siemens AG.