Mange fulgte Peder B Backes bisettelse

Mange hundre mennesker var møtt frem i Holmenkollen kapell mandag for å vise Peder B Backe den siste ære. Ifølge presten har det ikke vært flere samlet siden den store branntomte-gudstjenesten etter brannen for noen år siden. Hadde bisettelsen vært i Domkirken, ville den også ha blitt fylt til trengsel.

Etter seremonien i kirken hadde familien en egen samlingsstund, mens mange fulgte med til minnestunden på hovedkontoret til BackeGruppen i Telenor Arena. På alle byggeplasser til BackeGruppen ble det også holdt minnestund.

Seremonien i kirken ble svært gripende. Det ble holdt mange og svært gode og personlige taler. Det samme skjedde også på minnestunden i Telenor Arena hvor en rekke ansatte var samlet. I tillegg var det møtt frem mange venner. Vi registrerte også en betydelig deltakelse fra byggenæringen, både fra de aktuelle organisasjonene og fra konkurrerende selskaper og samarbeidspartnere.

Det var i mars i år at Peder B Backe fikk diagnosen uhelbredelig kreft, 51 år gammel. Men i stedet for å trekke seg tilbake som en utslått mann, jobbet Peder helt til det siste. Hans siste store prosjekt var hvordan hans begavelse skulle være og hvordan selskapet skulle fortsette. Han ga alle premisser – og når det gjelder bedriften understreket han at man uansett måtte føre videre den seriøsitet og den etikk og moral han alltid var så opptatt av.

I kommende utgave av Byggeindustrien har vi et lengre minneord. Den dagen Peder døde la vi følgende ut på våre nettsider her på bygg.no:

Familien, BackeGruppen og hele norsk byggenæring har fått den triste meldingen om at Peder B. Backe døde mandag, 51 år gammel. Tross sin unge alder klarte Peder å bli en markant skikkelse i norsk næringsliv og i byggenæringen spesielt.

Da Peder B. Backe ble rammet av sykdom, håpet alle på at det skulle gå bra, men dessverre måtte han gi opp kampen.

Peder tok over som tredjegenerasjons leder i BackeGruppen i 1993 – og under hans ledelse ble konsernet ett av de ledende entreprenørselskap i Norge. Men samtidig som han utviklet sin forretning, fortsatte han i sitt fars, Terje S. Backes fotspor, som en viktig tillitsmann både i Entreprenørforeningen (EBA), i Byggenæringens landsforening (BNL) og i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO). Han har vært styreleder i både EBA og i BNL, og han har sittet i sentralstyret i NHO. Han var også arkitekten da Byggeindustrien ble omgjort som eget aksjeselskap. Tidligere var Byggeindustrien en avdeling i entreprenørforeningen.

Men til tross for at Peder B. Backe brukte mye tid på sine forretninger og på sine tillitsverv, var familien det viktigste for han. For familien er bortgangen til Peder et smertefullt tap. Det er det også for alle dem som jobbet i hans selskaper og for dem som har jobbet sammen med han i organisasjonslivet.

Vi i Byggeindustrien har mye å takke for. Det å bli kjent med en slik personlighet er ikke alle forunt.

Peder B. Backe etterlater seg kone og tre barn.

Vi lyser fred over minnet til samfunnsbyggeren Peder B. Backe.

 

Per Helge Pedersen