Framdrift i Statnetts utbyggingsprosjekt

Statnett vil bruke høsten til å gjennomføre tiltak som skal sikre at utsettelsen av kraftlinjen i Hardanger blir minimal, uavhengig av hvilke løsninger og traseer som vedtas i februar.

Tiltakene som gjennomføres i høst er knyttet både til luft- og sjøkabelalternativet. Fremdriftsplanen gjennomføres dermed uavhengig av endelig løsning og trasevalg.

- Statnett forholder seg til de vedtakene som gjøres. Vi er åpne i forhold til hvilke løsninger og traseer som blir endelig valgt. Vår fremdriftsplan i høst er lagt for å sikre at arbeidet kommer raskt i gang når de endelige beslutninger er fattet, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Åpen prosess
Det er ikke avgjort om kraftlinjen skal bygges som luftlinje eller legges som kabel. Regjeringen har besluttet å gjennomføre en fornyet vurdering av sjøkabelalternativet. Samtidig inviteres kommunene til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traseen. I mellomtiden begrenses den fysiske anleggsaktivitetene til det som er felles for både den vedtatte linjen og en eventuell sjøkabel.

- Vi har valgt å lage en fremdriftsplan og gjennomføre enkelttiltak for å sikre at utsettelsene av arbeidet med kraftlinjen blir minimale. Undersøkelsene tar høyde for at ulike alternativer kan komme på bordet, sier Akselsen.

Statnett starter i høst anleggsarbeid i den konsesjonsgitte traséen fra Samnanger transformatorstasjon og fram til Mødalen på Kvamskogen. Denne strekningen er felles både for en luftledning til Sima og en luftledning til et eventuelt sjøkabelanlegg i Nordheimsund.

Tiltak i høst
Vedlagt følger en liste over de tiltak som Statnett vil gjennomføre i påvente av endelige beslutning om løsninger og trasevalg i forbindelse med utbyggingen av kraftlinjen fra Sima til Samnanger:

Grunneierdialog

o Statnett vil informere grunneiere og potensielle rettighetshavere om departementets vedtak.

o Statnett vil gjennomføre selskapets generelle praksis med å begjære rettidig skjønn på hele den konsesjonsgitte traseen.

o Statnett starter arbeidet med å forhandle frem avtaler for grunneiere som blir berørt av anleggsarbeidet i høst.

o Første møte med grunneiere tirsdag 31. august i Ulvik.

Byggestart

o Detaljer omkring byggestart vil presenteres i løpet av september.