Arkitekt-fundamentalister

Mange mennesker rister oppgitt på hodet i mange Vestlandskommuner på grunn av at dem som eier de tradisjonsrike hotellene, ikke får bygge ut hotellene sine i original stil. Det er fylkeskonservatorer og fundamentalistiske arkitekter som setter foten ned. Man skal gjerne få bygge ut, men da i en moderne form som avviker totalt fra det gamle. Bygger man i gammel stil blir det kopier, og slikt er strengt forbudt.

 

Det kjente Union Hotell Øye på Sunnmøre skal bygges ut for 100 millioner kroner, men fylkeskonservatoren setter foten ned. I følge fylkespolitiker Frank Sve ville konservator-gjengen (som han kaller dem) og som levde i 1891 aldri gitt noe byggeløyve.

I følge Sve ville konservatorene sagt nei til sveitserstilen som ble valgt. De ville heller hatt en gedigen røykstove med jordgulv.

Hadde det vært for enkelte makthavere hadde det aldri blitt bygd hotell i Geiranger – og det har aldri blitt noen vei til Dalsnibba.

Sve setter nok ting på spissen, men dessverre har han mye rett. Han takker sin gud for at næringslivet på Sunnmøre ble bygget opp i en tid med få byråkrater.

Vi er enig med NHO-direktør Torill Ytreberg som mener at fylkespolitikerne må overstyre fylkeskonservatoren.

Problemet er at politikerne har gitt fra seg alt for stor makt. Mye er lovregulert – og byråkratene følger boken til minste komma.

Håpet er likevel at noen kan skjære gjennom slikt tøv. Selvsagt må hotell-selskapet få bygge ut hotellet slik de selv ønsker og slikt det store flertallet i de berørte kommunene ønsker.

 

Les mer om saken i Sunnmørsposten:

http://www.smp.no/nyheter/article261107.ece