Nordea: Normalt rentenivå tidligst om tre år

Først i 2013 kan vi komme til å se et rentenivå som nærmer seg normalen, spår sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Sparsomme forbrukere bremser veksten i norsk økonomi.

Utsiktene til tregere vekst i internasjonal økonomi og svært lave renter hos handelspartnerne våre, vil fortsette å prege rentepolitikken her hjemme i årene som kommer. Først i mai neste år vil Norges Bank begynne å dytte styringsrenta oppover, tror Juel. Deretter skal den sakte, men sikkert stige til et normalnivå på 4,5 prosent «en gang i 2013», ifølge sjeføkonomen.

Mandag morgen la han fram septemberutgaven av «Økonomisk oversikt», som viser at veksten i norsk økonomi går tregere enn forventet fordi du og jeg bruker overraskende lite penger rentenivået tatt i betraktning.

– Vi har sett en klart lavere vekst enn ventet fordi norske forbrukere er veldig forsiktige. Effekten av den lave renta har vært mye svakere enn vi ventet oss, sa Juel.

Mer klær og sko
Juel deler dermed oppfatning med DnB NOR, som tidligere i august varslet en slakere rentebane enn først antatt. Senioranalytiker Knut A. Magnussen tror den første renteøkning kommer i juni neste år.

I likhet med de siste detaljomsetningstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag, viser analysen til Nordea at vi bruker en god del penger på klær, sko og matvarer. Men til tross for at rentevilkårene fortsatt er gunstige, holder vi igjen når det kommer til den vanskelig definerbare kategorien «større innkjøp», som biler og eiendommer.

– Det kan virke som om folk har lært av finanskrisen i 2007 og 2008, samtidig som bankene er blitt mer tilbakeholdne med utlån, sa Juel.

Ifølge rapporten blir det forbruksvekst også i 2011, men langt fra den veksten man hadde trodd og håpet på. Først i 2012 vil veksten ta seg opp for alvor. Forbrukernes forsiktighet merkes også i boligmarkedet. Boligprisene vil trolig flate ut i løpet av høsten og vinteren og kan synke med så mye som 10 prosent når rentenivået tar seg opp.

Kraftig vekst i 2012
Slik det ser ut nå, kommer både USA og Europa til å få svakere vekst neste år enn i år. Men i 2012 vil til gjengjeld veksten kunne nå et svært høyt tempo, ifølge Nordea-analytikerne. Spesielt økonomien i USA vil kunne skyte fart hvis privat forbruk tar seg opp og boligmarkedet friskmeldes.

– Konjunkturfølsomme komponenter ligger på et svært lavt nivå og kan knapt falle mer. Derfor kan vi komme til å se en svært kraftig og rask vekst når veksten først kommer, sa Juel.

Han ser at det er en mulighet for en ny resesjon i USA, men har liten tro på et slikt utfall. Amerikanske befolkningstall stiger, og det vil før eller siden utløse økt etterspørsel etter boliger, biler og forbruksvarer.

– Amerikanerne er normalt ikke sparere, men forbrukere, poengterer Juel.