Staten må betale for hubro på Hitra?

Sør-Trøndelag fylkeskommune krever at staten må betale kostnadene ved å endre en planlagt veitrasé for å verne hekkeplasser for hubro på Dolmøya i Hitra kommune.

 

Regningen kan komme på cirka 105 millioner kroner, går det fram av et brev fylkesordfører Tore O. Sandvik nylig har skrevet til Miljøverndepartementet og Samferdselsdepartementet.

Kravet om at staten må betale er satt fram etter at Miljøverndepartementet i juli opphevet Hitra kommunes vedtak om reguleringsplan for ny riksvei 714 over Dolmøya. Departementet avgjorde dette etter at Norsk ornitologisk forening, WWF og Naturvernforbundet klaget på kommunens vedtak.

– Situasjonen for hubro er urovekkende. Derfor må vi unngå veibygging og andre tiltak som kan føre til at bestanden går enda mer ned, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) da Miljøverndepartementets avgjørelse ble offentliggjort. Hubroen er Europas største ugleart, og er på Norsk rødliste klassifisert som sterkt truet.

Tore O. Sandvik peker på at den aktuelle veien var riksvei inntil den ved forvaltningsreformen fra 1. januar i år ble definert som fylkesvei. Han mener det vil være urimelig dersom fylkeskommunen, som har vært eier i et halvt år, skal bære merkostnaden med en ny veiløsning.