Sats på lærlinger

Formidlingen av lærlinger er i full gang. Foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet viser en liten oppgang i formidlingen av lærlinger i bygg og anlegg fra i fjor. Mange har allerede fått læreplass – men det er fortsatt for mange kvalifiserte lærlinger som står uten tilbud, skriver BNL på sine nettsider. Vi mener det er helt avgjørende for at vi skal opprettholde en seriøs byggenæring, at vi satser på å få dyktig ungdom inn i bedriftene.

- Vi må tenke langsiktig. Det er derfor avgjørende viktig at vi tar vare på de unge og tilbyr lærekontrakter til flest mulig av de kvalifiserte søkerne, oppfordrer kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL.

Dette slutter vi oss helt og fullt til. Dessverre er det mange bedrifter som i vanskelige tider stanser inntaket av lærlinger. Vi forstår selvsagt at det kan være vanskelig å permittere ansatte samtidig som man tar inn lærlinger, men det er avgjørende for bransjen at vi sikrer rekrutteringen.

Heldigvis har lærlingene i byggenæringen det noe enklere enn de skremselshistoriene vi hører fra kokke- og konditorfaget. Det er uhyre sjelden at vi hører at lærlinger i byggfagene blir hundset slik som vi av og til hører fra bl a restaurantmiljøet. Det synes å være noen i disse yrkene som må ha et voldsomt ego.

Vårt råd er at man skal behandle lærlingene på e n skikkelig måte. Men det er viktig at de får god oppfølging – og det skal selvsagt stilles krav. Men kravene må ikke være umenneskelige.