NVE ønsker statlig overvåkingssenter for skred

Overvåking og varsling av store fjellskred i Norge bør organiseres som et statlig overvåkingssenter, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

 

NVE fikk ansvaret for statlig skredforvaltning i 2009. Den gang ga Olje- og energidepartementet NVE oppdraget med å utrede omfang og organisering av det framtidige arbeidet med skredovervåking. Mens slik overvåking og varsling i dag er definert som et lokalt ansvar, som kommunene selv skal håndtere, mener altså NVE at overvåking av store fjellskred må organiseres som et statlig overvåkingssenter. Senteret skal være finansiert og eid av staten, skriver Teknisk Ukeblad.

I rapporten til NVE konkluderes det blant annet med at de faglige og økonomiske utfordringene knyttet til overvåking og varsling av store fjellskred er for store å håndtere for berørte kommuner.

– Det er et meget begrenset fagmiljø som kan noe om dette med overvåking av fjellskred. Vi mener det er viktig å samle ressursene med tanke på kvaliteten på arbeidet framover. Dette er den beste måten staten kan gi bistand til overvåking og varsling av store fjellskred, og dessuten gi mest igjen for pengene, sier seksjonssjef for skred og flomkartlegging i NVE, Hallvard Berg.