Størst i Europa

Veidekke er eneste norskeide, Skanska størst i Norden, men det er Frankrike og Spania som dominerer Construction Europes topp 100-liste over de største entreprenørene i Europa i 2009.

Europas største entreprenører

1. Vinci

2. Bouygues

3. Hochtief

4. ACS

5. Skanska

6. Ferrovial

7. FCC

8. Eiffage

9. Acciona

10. Strabag SE

Veidekke er den eneste norskeide entreprenøren på listen. Riktignok plasserer det britiske tidsskriftet Construction Europe Aker Solutions på en 16. plass, men selskapet faller utenfor det vi vanligvis kaller entreprenør her til lands.

Dermed blir Veidekke eneste norske bidrag på listen med sin 44. plass. Selskapet faller for øvrig fire plasser fra 2008-listen.

Skanska størst
Selv om Veidekke er det eneste norskeide selskapet, er det flere andre entreprenører med en stor del av virksomheten i Norge på listen, og flere andre nordiske.

Som eneste nordiske på listen med topp 10-plassering utmerker Skanska seg. Det svenske entreprenørkonsernet klatrer faktisk en plass på listen til en femteplass med en omsetning på 14.519 millioner euro.

Svenskene blir bare slått av de to franske kjempene Vinci (første)og Bouygues (andre), tyske Hochtief (tredje) og spanske ACS (fjerde). Vinci er for øvrig det suverent største selskapet målt i omsetning med 34.458 millioner euro.

Verdt å merke seg er det at franske og spanske entreprenører innehar henholdsvis tre og fire av topp ti-plasseringene. På tross av finanskrise har de spanske entreprenørene på listen en imponerende driftsmargin på 8,69 prosent. Høyt over snittet blant de hundre største på 5,97 prosent.

Marginfall
Den nest største av de nordiske, hvis man ser bort fra Aker Solutions, er NCC. Omsetningen på 5.981 millioner euro betyr at konsernet beholder 18. plassen fra året før.

Deretter følger YIT på 26. plass og Peab på 29. plass. Begge selskapene klatrer for øvrig en og to plasser. På 39. plass kommer finske Lemminkäinen, opp seks plasser. Danske MT Højgaard faller seks plasser til 60. plass, mens den nest største danske E Pihl & Søn faller en plass til nummer 92. Svenske JM faller to plasser til 71. plass på listen.

Oversikten viser ellers en faretruende utvikling. Mens den samlede omsetningen blant de 100 største øker til et rekordnivå på 406 milliarder euro, så faller driftsmarginen ganske kraftig. Snittet på 7,19 i 2008 ble til et snitt på 5,97 prosent i 2009. Det er for øvrig første gang på 2000-tallet at driftsmarginen til de 100 største har en negativ utvikling.

PS! Hele rapporten kan kjøpes fra nettsiden: www.khl.com/information-store/top-lists/