- Siktet for økonomisk utroskap

Økokrim har siktet den tidligere direktøren i det statlige kullselskapet Store Norske, Robert Hermansen, for økonomisk utroskap, melder TV 2.

Giske vil granske Store Norske

Næringsminister Trond Giske (Ap) varsler en gransking av styret i Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

– Det er først når vi får alle fakta vi kan gå gjennom saken skikkelig. Vi skal også sørge for at Stortinget får en gjennomgang av saken, sier Giske til Aftenposten.

Tidligere i uken ble det kjent at Økokrim gjennomførte razzia mer enn 20 steder i landet, og at selskapets mangeårige direktør Robert Hermansen var siktet for grov økonomisk utroskap.

Fredag meldte TV 2 at også en mann som gjennom flere år har jobbet som en konsulent for det statlige kullselskapet, er siktet for medvirkning til grov økonomisk utroskap. Mannen skal ha fakturert Store Norske for 10 millioner kroner

Ifølge TV-kanalen har Økokrim gjennomført en stor aksjon for å få sikret bevis flere steder i landet. Hermansen selv satt i avhør hos Økokrim i Tromsø både onsdag og torsdag.

– Det foregår en omfattende bevissikring, noe mer ønsker vi ikke å kommentere om aksjonen, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

– Mistanken retter seg inn mot grov økonomisk utroskap, bekrefter Thorsen.

Tette bånd
Ved siden av Robert Hermansen selv er ytterligere én person og to underleverandører, rederiet Jebsen og entreprenørselskapet Leonard Nilsen & Sønner (LNS) også siktet i saken.

I en rapport fra Pareto betegnes avtaler med tre underleverandører som ble inngått da Hermansen var direktør, som uforståelig dyre og langvarige. Ingen av avtalene ble lagt ut på anbud, verken da de ble inngått eller fornyet.

Ifølge TV 2 mottok Hermansen dessuten 1 million kroner fra LNS mens han fortsatt var direktør. LNS investerte også 2 millioner kroner i Hermansens private selskap Mineralutvikling, uten at LNS fikk aksjer for investeringen.

I 2004 ønsket Hermansen å kjøpe 49,9 prosent av aksjene i Store Norske for 100 millioner kroner, penger han skulle få låne av de tre underleverandørene.

Kritikk
Robert Hermansen var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani fra 1999 til 2008. Han fikk mye av æren for at selskapets drift ble lønnsom, og da han ga seg ble det reist en byste av ham i Longyearbyen.

Etter at TV 2 i en serie reportasjer tok for seg Hermansen og hans private relasjoner til flere underleverandører, har Hermansen trukket seg fra flere av sine offentlige styreverv, deriblant som styreleder i Troms Kraft.

Styret i Store Norske har engasjert revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers og advokatfirmaet BA-HR for å granske alle sider av de omstridte avtalene. I slutten av juni ble det klart at granskerne har funnet forhold som de mener kan være straffbare. Selskapet valgte å ikke anmelde Hermansen selv, men ba politiet etterforske saken.

Robert Hermansen selv mener han ikke har handlet i strid med selskapets interesser, sier Hermansens advokat Christian B. Hjort til NRK.

– Han synes dette er en belastning, han gir uttrykk for at han synes dette er uvirkelig å bli beskyldt for ikke å ha ivaretatt Store Norskes interesser, sier Christian B. Hjort.

Samarbeider
Underleverandøren LNS som hadde en avtale om landtransport av kull på Svalbard, opplyser i en pressemelding at de tar siktelsen til etterretning.

– Ettersom vi er under etterforskning av Økokrim er det selvfølgelig ikke naturlig for oss å kommentere innholdet i siktelsen. Vi tar siktelsen til etterretning og registrerer at Økokrim har fått rettens medhold i å gjøre nødvendige beslag ved vårt hovedkontor som ledd i etterforskninger, skriver administrerende direktør Malvin Nilsen.

Ifølge advokatfirmaet Wiersholm, som representerer LNS, tok selskapet selv kontakt med Økokrim i begynnelsen av juli og erklærte fullt samarbeid.

– LNS mener at selskapet har opptrådt korrekt, men dersom det skulle være feil, vil selskapet selvfølgelig gjøre opp for seg, sier advokat Jan Fougner i Wiersholm til TV 2.

– Belastende
Strafferammen for grov økonomisk utroskap er seks års fengsel. Økokrim anser saken som både kompleks og alvorlig og utelukker ikke at saken også har et større omfang.

– Vi har prioritert saken ganske høyt, så det er forholdsvis store ressurser som er satt inn, sier Thorsen til TV 2.