Færre innbrudd i hus og hytter

Villa- og hytteeiere opplevde betydelig færre innbrudd i første halvår i år enn i samme periode i fjor. Erstatningene etter boliginnbrudd er likevel svært høye.

Nedgangen i antall villainnbrudd var på 11,5 prosent, og av hytteinnbrudd var det 18,5 prosent færre. Totalt betalte forsikringsselskapene ut erstatninger etter boliginnbrudd for 289 millioner kroner, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Dette er en nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Etter en dramatisk erstatningsvekst de siste årene er det et etterlengtet lyspunkt at det nå for første gang på lang tid har vært en liten nedgang. Det har vært en gunstig utvikling de siste månedene, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Han understreker likevel at utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa fremdeles er svært store.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere, sier han.

Erstatningene etter boliginnbrudd er 28 prosent høyere enn for to år siden, og svært nær fjorårets rekordhøye utbetalinger, ifølge Osland.