Nordmenn liker ikke fastrente

Bare 7,6 prosent av alle lån til lønnsmottakere her i landet i andre kvartal hadde fastrente. Og det blir stadig færre som binder renten.

Etter andre kvartal skyldte lønnsmottakerne 1.692 milliarder kroner til norske banker, kredittinstitusjoner og statlige foretak. Det er 104 milliarder kroner mer enn i fjor.

Men andelen lån med fast rente har falt, særlig i bank, viser statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Det til tross for at fastrenten nå er svært lav.

– Nordmenn har aldri vært særlig glad i fast rente. Finanskrisen fikk imidlertid flere til å vurdere og faktisk binde renten på lånene sine, de aller fleste i en periode på ett til fem år, kommenterer DN.no.

Av totale utlån til lønnsmottakere, inkludert pensjonister, trygdede og studenter, var bare 6,7 prosent av lånene gitt med bundet rente. I bankene er andelen bare 6,3 prosent.

Det er en nedgang på 0,4 prosentpoeng fra samme kvartal i 2009.

Det er særlig bankenes andel av fastrentelån som bidrar til nedgangen. Bare 6,3 prosent av lånene er nå bundet. Lån gitt til lønnstakere fra statlige institusjoner har tradisjonelt høyere andel av fastrente.

Unntaket fra trenden er lån gitt fra kredittselskaper der det har vært en økning i fastrenteandelen fra 4,5 til 4,9 prosent fra 2. kvartal 2009 til 2. kvartal i år.