BNL ønsker rask respons i budsjettet

Arnstad-rapporten viser at det store energisparepotensialet i bygg. – BNL forventer handling i statsbudsjettet til høsten, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i BNL.

Lågøyr er godt fornøy med at Arnstad-rapporten viser at 8 av 10 TWh energi kan spares i eksisterende bygningsmasse til 2020.

– Det betyr omsatt til dagens politiske debatt at vi kan spare like mye energi i eksisterende bygningsmasse som vi kan gjøre ved å 10-doble vindmølleparken vi har i dag, sier Lågøyr.

Han mener det nå er på tide at politikerne debatterer mindre vindmøller og mer energieffektivisering i bygg.

Må komme raskt i gang

BNL forventer at regjeringen vil starte oppfølging av rapporten i statsbudsjettet til høsten.

– Rapporten er klar på at vi må komme raskt hvis den skal få resultater. Da er statsbudsjettet til høsten det desidert viktigste tiltaket, sier han til bygg.no.

BNL har smørbrødliste med tre klare punker klar til politikerne etter offentliggjøring av Arnstad-rapporten;

- For det første er det viktig med systematisk etter- og videreutdanning. For det andre må det arbeides for å få på plass økonomiske virkemidler som stimulerer deg og meg til å få fatt på eksisterende bygningsmasse. For det tredje må det på plass preaksepterte løsninger og økt forskningsinnsats for å finne de gode løsningene, sier han.

Hele næringa må med

Lågøyr mener det er mange i bransjen som kan levere passivhus på godt nivå i dag.

- Den store utfordringen, som rapporten påpeker og som jeg er glad statsråden understreket ved overlevering av rapporten, er at hele næringa må kunne levere passivhus. Det vi tror det kan kreve noe mer tid, derfor har vi tatt en dissens på kravet til passivhusnivå på nybygg, sier han.

Flertallet i Arnstad-utvalget tror at næringa kan klare det innen fem år. Det mener BNL er for tidlig.

- I dag er det bare 3000 per år som går gjennom systematisk etter- og videreutdanning i vår bransje. Vi har beregnet at kravet om passivhusstandard innen 2015 betyr at vi må vi ha 100 000 arbeidstakere på skolebenken. Vi trenger tida fram til 2020 for å gjennomføre et slikt kompetanseløft, sier Lågøyr.