Vågen vgs

Vågen vgs

Sted: Sandnes

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl. mva: 800 millioner kroner

Bruttoareal: 22.500 kvm

Byggherre og prosjektledelse: Rogaland Fylkeskommune

Prosjekteringsledelse: Link Signatur

Byggeleder: Nyland Byggeadministrasjon

Byggeleder, teknisk: Rambøll Norge

Arkitekt: Link Signatur

Landskapsarkitekt: Plan Vest

Rådgivere: RIB: Procon Stavanger - RIV, RIAku, RIGeo og RIBr: Sweco - RIE: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa - Peling: Holt Risa - Betongarbeider og branntetting: Kruse Smith - Bunnledninger: Rørlegger Torgersen - Betongelementer: Block Berge Bygg - Stålarbeider: Icopal Metall - Smedarbeider: Trappeteknikk - Tømrer, utvendig: Byggmester Sagen - Tømrer, innvendig: Faber Bygg - Fasadestein: Chem Con - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Hubro - Maler: Lund & Vaaland - Gulvlegger: Thorstein Lund - Murarbeid: Waldeland & Varhaug - Himlinger: Byggmester Øystein Torgersen - Rørlegger: K. Lund - Ventilasjon: L.S. Solland - Elektro: Profitek - Tele og data: Relacom - SD-anlegg: GK Norge - Adgangskontroll: Bravida - Sceneteknikk: AVAB CAC - AV anlegg: Viju Vest - Brannisolering: Lilleland - Beslag: J. Johnsen & Sønner - Heiser: Heis Tek

På Vågen videregående skole i Sandnes sentrum kan 850 elever gå på linjene media og kommunikasjon, musikk, dans og drama og tegning form og farge.

Skolebygget er planlagt for å fungere optimalt som lærested for disse linjene.

Tre fotballbaner
Bygget har fire etasjer og har et samlet areal på 22.500 kvadratmeter, noe som tilsvarer tre fotballbaner. Med innredning har det kostet 800 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Rogaland fylkeskommune. Bygget er tegnet av Link-Signatur og ført opp i delte entrepriser. Peling på tomten startet i 2007. Skolen tas i bruk i august i år.

I tillegg til inntil 850 elever på de tre linjene media og kommunikasjon, musikk, dans og drama og tegning form og farge, holder Sandnes kulturskole til i bygget. Det blir et utstrakt samarbeid mellom skolen og Sandnes kommune og deler av bygget vil bli brukt også utenom skoletiden.

20 km peler
Vågen videregående skole ligger midt i Sandnes sentrum. Grunnen består av leire, så det har vært nødvendig med peling. De lengste pelene er 35 meter lange. Total lengde på pelene er 20 kilometer. Bygget står på en 35 cm tykk betongplate. På byggets østside er en elvepromenade under opparbeiding.

Bygget har L-form og ligger delvis rundt et eksisterende bygg. Sivilarkitekt Svein R. Tellefsen i Link-Signatur sier at skolebygget er meget komprimert. Bærende konstruksjon er i plasstøpte vegger og hulldekker. Bygget har dels stålplatetak og dels isolerte og tekkede hulldekker som tak. Fasadene består av glass, trevegger kledd med travertinstein og spilekledning i lerk.

Nord for hovedbygget er et mindre bygg revet og bygget opp igjen. Det har fasader i leca med grønn puss. Et av de sentrale elementene i bygget er en stor kokong med spilekledning i lerk. Kokongen rommer en sal med plass til 380 personer og full scenerigg og en tegnesal. Kokongen går delvis ut av bygget på vestsiden, noe som er spennende visuelt.

Innvendig er det malte flater. Det er keramiske fliser i kantine og foajé. En stor idrettshall har sportsparkett på gulvet. Bygget rommer mange spesialrom med teatergulv eller dansegulv. I korridorene er det linoleum. Våtrommene har fliser.

Det ble praktisert rent bygg under byggingen. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme før innredningen startet. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie og alle vinduene er i aluminiumsrammer.

Mange spesialrom
Alle linjene holder til i baser med plass til to eller tre tradisjonelle klasser. Basene består av et hovedrom, flere studierom og grupperom og kontor for lærerne.

Skolen har seks auditorier med plass til mellom 60 og 120 elever. I de to sentrale garderobene er det skap med lader til bærbare PCer.

Linjen musikk, dans og drama disponerer fire dansesaler, fire blackbox/dramarom, eget rom for orkesterøving, eget rom korøving, en rekke øvingsrom for enkeltinstrumenter og to egne tromme rom (meget godt isolerte).

Media og kommunikasjon har tv-studio, billedredigeringsrom, lydredigeringsrom, to opptaksstudio, 12 små redigeringsrom og en rekke faste PC stasjoner.

Tegning, form og farge har en stor tegnesal, en rekke spesialrom og verksteder.

Bygget rommer også en idrettshall med nasjonale mål. Den skal brukes til en rekke idretter. Det er en egen treningshall for turn rett ved siden av hovedhallen. Hallen får fast tribuneplass til 300 og mobile tribuner med plass til 400. Disse kan rulles inn i turnhallen når den ikke i bruk. Kantinen får plass til 400 mennesker.

18 aggregater
Skolebygget varmes opp med radiatorer (og noe gulvvarme) basert på fjernvarme. Ventilasjonsanleggene (18 aggregater) er balanserte.

Bygget er fullsprinklet og det er montert seks store vifter på taket som skal trekke røyk ved brann. Det største tekniske rommet er 70 meter langt og rommer sju av aggregatene. Ytterveggene er godt isolert, med 30 cm i veggene. Det skal monteres persienner mot sør og øst. Kantinen får bevegelige utvendige lameller.

Skolen smykkes ut av de to kunstnerne Beret Aksnes og Vegar Moen, som samarbeider om oppdraget. På plassen foran kantinen kommer det en autentisk kinesisk aviskiosk, med fullt innhold.

Innpassing
Tellefsen sier at innpassing av tekniske anlegg til konkurransekonseptet var krevende og tok mye tid.

– Vi har prøvd å begrense materialbruken til forholdsvis få elementer som hver har sitt særpreg. De mest særpregete elementene i skolen er kokongen, øverste etasje med farget glass og det gjenreiste grønne bygget.

For å få effektiv arealutnyttelse og effektiv kommunikasjon har vi valgt å ha ett stort sentralrom i skolebygget. Skolen har store baserom med lærernes arbeidsplasser i umiddelbar nærhet. I Link-Signatur har et team av en ansvarlig arkitekt, en prosjektleder, en prosjekteringsleder, en interiørarkitekt, en til to arkitekter og en masseberegner/beskriver arbeidet med Vågen videregående skole.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter