Presenterer betonghette på ONS

Bjørn Hansen (Kina-Hansen) er i disse dager for å promotere hetten i betong og rustfritt stål (China-Hansen Hat) som kan brukes rundt eksisterende brønnhoder (BOPer) og som kan monteres rundt og over nye oljebrønner.

Byggeindustrien omtalte i midten av juli denne spennende konstruksjonen fra Hansen.

Nå er Hansen til stede på den store oljemessen (ONS) i Stavanger for å promotere oppfinnelsen. Han har opplved omfattende interesse rundt konseptet, og han har stor tro på at satsingen vil lykkes.

Formålet med denne kapselen som kan leveres i alle størrelser fra ca. 5.000 tonn til 18.000 tonn er å ivareta eventuelle lekkasjer som BOP (blow-out preventer) ikke makter å håndtere, eller at det oppstår feil ved BOPer som ikke kan kontrolleres (eks. ulykken i Mexico-gulfen).

Som en del av arbeidet med å innarbeide løsningen i næringen, har han også fått bistand fra Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA hvor de ønsker å endre lovverket for å øke sikkerheten i offshoreinstallasjoner.

De peker her på betong- og stålhetten kan brukes uavhengig av hvilket eget eksisterende utstyr oljeselskapene har på havbunnen eller hvilke sikkerhetstiltak eller sikkerhetsinstallasjoner som benyttes for å hindre oljeutblåsninger. De foreslår derfor at en slik hette skal være et statlig krav for å drive med oljeutvinning på havbunnen.

Det pekes videre på at det er viktig at denne oppfinnelsen ikke vil hindre den friheten oljeoperatører i dag har til å velge sitt eget eksisterende utstyr for oljeboring og sikkerhetsinstallasjoner. Dette siden den nye oppfinnelsen vil bli satt over oljeselskapenes eget eksisterende utstyr.

Hansen og co peker på at dette lovforslaget kan inntas som en del av lov om petroleumsvirksomhet (petroleumsloven), eller gis som en forskrift i medhold av loven. Her kan særlig ”Forskrift om utforming og utrustning av innretninger med mer i petroleumsvirksomheten” (Innretningsforskriften) være aktuell, hvor någjeldende bestemmelse i § 32 om nødavstengningsystem kan få et tillegg som nevnt under.

”FORSLAG TIL NY LOVTEKST/FORSKRIFT

Før oljeboring starter, skal det installeres en hette over brønnen, som i tilfelle ukontrollert utstrømming av petroleum fra brønnen isolerer brønnen fra omgivelsene og hindrer at petroleum trenger ut, samtidig som petroleum som akkumuleres i innretningen kan fjernes på en sikker måte.”