Garanterer for E6-planlegging i Gudbrandsdalen

Fylkespolitikerne i Oppland garanterer for at videre planlegging av E6-utbyggingen i Gudbrandsdalen kan finansieres med lån.

Frykten for at E6-utbyggingen gjennom Gudbrandsdalen blir forsinket, gjør at fylkespolitikerne i Oppland 24. august ga garanti for at planleggingen kan finansieres med lån, skriver gd.no

I går skrev gd.no at Statens vegvesen mangler 220 millioner kroner i år og neste for å fullføre planleggingen og sikre planlagt oppstart i 2012.  Det finnes ikke nok statlige planleggingsmidler og Statens vegvesen har derfor søkt fylkeskommunen om garanti for at bompengeselskapet kan låne penger.

Fylkeskommunen snudde

Tidligere har verken fylkesordfører Audun Tron eller fylkesutvalget vært innstilt på å gi økonomiske garantier til et prosjekt som er statens ansvar og som heller ikke er behandlet i Stortinget.

Hele fylkestinget er i utgangspunktet enige i dette. Men frykten for at E6-utbyggingen skal bli forsinket gjør at det likevel ble vedtatt en garanti, skriver gd.no.

Vedtaket innebærer at fylkeskommunen gir garanti for lån på inntil 50 millioner kroner. I tillegg til E6 gjennom Gudbrandsdalen omfatter dette også strekningen Gran-Jaren og Lygna sør på riksveg 4.

Fylkestinget forutsetter imidlertid at staten sørger for at øvrige midler bevilges slik at Nasjonal Transportplan for inneværende periode kan bli gjennomført. I vedtaket understrekes det at fylkeskommunen ikke vil stille garanti for hele beløpet som Statens vegvesen mangler.

Feil adresse

- Vi er minst like opptatt av framdriften på E6-utbyggingen som ordførerne i Sel, Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu. Det er ikke det denne saken gjelder. Vi mener at søknaden fra Statens vegvesen har feil adresse. Den burde vært sendt til Samferdselsdepartementet, sa Tron i debatten, ifølge gd.no.

Selv har fylkesordføreren sendt brev til samferdselsministeren og påpekt det håpløse i at det ikke finnes statlige planleggingsmidler til å sikre framdriften i prosjekter som Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan. Han mener også at uten at en slik problematikk knyttes direkte til et konkret prosjekt for å vise hvordan dette slår ut i praksis, vil det ikke skje noen endringer.

Etter at saken også er drøftet under en samling med landets fylkesordførere og fylkesrådsledere, er det klart at Kommunenes Sentralforbund tar opp spørsmålet i sitt konsultasjonsmøte med regjeringen om kort tid, melder gd.no.

Les mer om vedtaket på Oppland Fylkeskommunes internettside her.