Suksess for betongseminarer

FABEKO har hatt god oppslutning om seminarserien om energihus og varmelagringsevnen i tunge byggematerialer.

Hele landet er dekket fra Kirkenes til Kristiansand. Serien avsluttes i Vadsø, Stavanger og Kristiansand, henholdsvis 23., 28. og 29. september.

Bellona kaller varmelagringsevnen i tunge byggematerialer ”et vesentlig tiltak” for å oppnå større energieffektivisering i bygg. Seminarserien som FABEKO – Norsk Fabrikkbetongforening – har arrangert i samarbeid med Norsk Betongforening, Betongelementforeningen, byggutengrenser.no, Norcem as og Unicon as, har vist byggherrer, arkitekter, entreprenører og rådgivende ingeniører hvordan. De siste invitasjonene går ut i disse dager.

Termisk masse i byggematerialer kan bidra til å oppfylle de nye energikravene i Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven.

Rimelig og lønnsomt
– Energieffektivisering i bygg er blant de billigste og mest lønnsomme løsningene for å redusere klimagassutslipp, og et vesentlig tiltak er å utnytte den store varmelagringsevnen som ligger i tunge byggematerialer. Dette er forhold som Bellona vil vektlegge når vi skal bygge hovedkontor, sier Knut Helland-Hansen, faglig rådgiver for energieffektivisering av bygg i miljøstiftelsen Bellona. Han har selv deltatt som innleder ved flere av seminarene.

EU-kommisjonen krever kraftig nedgang i energiforbruket i løpet av det neste tiåret. Rundt halvparten av reduksjonen må komme i eiendomssektoren, tror Bellona.

Mål: bygg helt uten kjøling
- Vi er blitt gode til å isolere hus mot varmetap. De neste store besparelsene i energiforbruk vil komme når vi kan kutte ut kjøleanlegg om sommeren. Her kan betong spille en viktig – og rimelig – rolle i kraft av sin termiske masse, heter det i en melding fra FABEKO.

– Tunge byggematerialer kombinert med balansert ventilasjon, behovsstyrte tekniske installasjoner og energieffektive oppvarmingssystemer gjør det mulig å tilfredsstille de nye energikravene i Teknisk Forskrift til Plan- og bygningsloven med god margin, sier Helland-Hansen i Bellona.

11 norske byer
Seminarserien har invitert til møter i: