Stoltenberg skremt av energiproblemene

Energibehov og forurensing øker. Samtidig er behovet for å begrense bruk og utslipp større enn noensinne. – Verden er på feil spor, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han åpnet verdens nest største messe for petroleumsbransjen tirsdag.

Rundt 42.000 deltakere fra over hundre nasjoner har inntatt oljehovedstaden for å delta på fagmessen ONS. Etter en omvisning foresto kong Harald den offisielle åpningen klokka 14. Deretter inntok statsminister Jens Stoltenberg podiet og snakker om de store, alvorlige utfordringene verden står overfor på energi- og klimafronten.

– Skal vi nå klimamålet som ble satt i København, må vi redusere utslippene av drivhusgasser med 50 prosent fram mot 2050. I samme periode vil verdens befolkning øke med 50 prosent. Behovet for mer energi i verden vil bare bli større, konstaterer Stoltenberg.

Han innrømmer at tallene er overveldende, særlig sett i lys av at man visste om utfordringene for nesten tjue år siden, uten at det er blitt tatt tilstrekkelig tak i.

– Jeg personlig er skremt. Det er veldig alvorlige og skremmende tall, det er det, sier han til NTB

Det store spørsmålet
I 2006 handlet ONS om å bygge bruer over energiforskjellene i verden. ONS i 2008 hadde «Energi for én verden» som tema. I år er temaet «Energi for flere mennesker». Det er tydelig hva som er tiårets store spørsmål.

– Vi må finne måter å kraftig øke verdens energiproduksjon på. Uten det klarer vi ikke å løfte millioner av mennesker ut av fattigdommen. Samtidig må vi redusere utslippene av drivhusgasser, og det må skje nå. Vi kan ikke velge mellom å øke energiforbruket eller å redde miljøet. Vi må klare begge deler, sier Stoltenberg.

Det økende energibehovet i land som India og Kina gjør at landene tyr til kullkraft. Det er tilgjengelig, det koster ikke mye, men det forurenser mer enn noe annet. Hvis ikke noe gjøres er verdens energirelaterte klimagassutslipp anslått å øke med 50 prosent fram mot 2030.

Må lønne seg
Stoltenberg trekker fram tre måter å redusere utslippene på. For det første må det satses på karbonfangst i form av teknologiske løsninger og tiltak mot avskoging. For det andre må det gjøres mer lønnsomt å satse på fornybar energi, i form av tilskudd og støtteordninger.

– Det tredje og viktigste tiltaket er at det må koste å forurense, sier statsministeren.

De økte kostnadene ved forurensing vil gjøre øke prisene på fossil energi og gjøre fornybar og alternativ energi mer konkurransedyktig. Slik skal ren energi bli mer attraktiv for både de som kjøper og de som selger.

– Det skal ikke være noen motsetning mellom å drive økonomisk og å tenke på miljøet. Alle som er opptatt av olje og gass i Norge bør være blant dem som bryr seg mest om miljøet, mener Stoltenberg.

Om det er slik per i dag, tør han ikke si:

– Det varierer nok noe. Men det skal ikke lønne seg å forurense, og det gjør det heller ikke. Det får økonomiske konsekvenser. Bare spør BP.

Tar lærdom
De fleste av talene ved åpningen av ONS sveipet innom oljekatastrofen i Mexicogolfen. De neste dagene vil temaer rundt utslipp og rensing bli tatt opp på svært mange av konferansene og seminarene.

Miljøløsninger og ny teknologi er også godt representert blant de 1.276 utstillerne på messeområdet. Det er ventet rundt 42.000 besøkende på det 11.000 kvadratmeter store messeområdet i Stavanger.

Siden starten i 1974 har messen vært arrangert hvert annet år og har utviklet seg til å bli en av verdens viktigste konferanser for petroleumsbransjen. Her diskuteres nye og gamle problemstillinger, nettverk skapes og ny teknologi og konsepter presenteres.