Scandic Lindesnes

Scandic Lindesnes

Sted: Båly, Spangereid

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 145 millioner kroner

Bruttoareal: 13.100 kvm

Byggherre: Båly Panorama

Byggherreombud: Epcon

Totalentreprenør: Kruse-Smith

Arkitekt: Asplan Viak

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Asplan Viak - RIV og RIE: ERV Teknikk - RIAku: Sinus - RIGeo: Multiconsult - RIBr: Agderconsult - Rådg sterkstrøm: Agder Energi Nettkonsult - Kom tekn anlegg: ViaNova Kristiansand

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Landmåler Sør - Grunnarbeider: Repstad Anlegg - Utomhus: Landskapsentreprenøren - Betongelementtrapper: Norelment - Stålarbeider: Sør Sveis - Massivtre balkonger/svalganger: Moleven MassivTre - Taktekking: Icopal Tak - Vinduer og balkongdører: Gilje - Ytter- og innerdører: Diplomat - Maler: Br. Nygård - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Murmester Weissflog - Blikkenslager: Br. Ytterdahl - Rør, ventilasjon og energi: ERV Teknikk - Kjøkken: Sigdal - Branntetting: KS - Lås og beslag: Norlock - Rekkverk: RindeRekon - Heiser: Kone Heis - Byggvask: BTS - Stillas: Agder Utleie - Materialer: Birkedal Bruk - Maskinutleie: Ramirent

På Båly i Spangereid i Lindesnes kommune har Kruse-Smith bygget Scandic Lindesnes, et hotell med 77 rom og 77 leiligheter fordelt på ti bygg.

Seks av de ti byggene ligger oppå hotellets restaurant-, spa- og konferansedel. Mellom disse byggene er det grønne uteområder. De fire siste byggene ligger rett på bakken.

145 millioner
Hotellet har et samlet areal på 13.100 kvadratmeter, inkludert overdekket parkeringsareal. Det er tegnet av Link-Signatur og Asplan Viak og ført opp i totalentreprise av Kruse-Smith.

Totalkostnaden er 145 millioner kroner eks mva. Byggherre er Båly Panorama AS, som eies av Johs. Lunde Gruppen. Byggestart var i juni 2008. Hotellet ble oppført innen tidsplan og budsjettramme og åpnet 5. juli i år.

Direktør Pål Magne Steinsland ved Scandic Lindesnes forteller at hotellet satser på både ferie- og fritidsmarkedet og kurs- og konferanser.

– Vi har leiligheter godt egnet for familier og ligger et sted med mulighet for mange aktiviteter. Vi ligger en time fra Kristiansand og to timer fra Stavanger, noe som gjør oss interessant for kurs- og konferanser. I tillegg til satsing på båt- og sjøsportsaktiviteter har vi en spa-avdeling.

Vi har Båly Fiskemottak som nærmeste nabo og vil satse på fisk fra Nordsjøen på menyen i restauranten, som ledes av kjøkkensjef Jan Røyland Olsen. Vi håper å nå en omsetning på 20 millioner kroner i første fulle driftsår. Hotellet har 20 årsverk.

Plasstøpt betong
Prosjektleder Ørjan Peersen i Kruse-Smith forteller at tomten på Båly er på 11 mål og har krevd utsprengning på cirka 8.000 kubikkmeter faste masser. Resepsjon, spa-avdeling, konferanseavdeling og restaurant ligger under et dekke på 2.500 kvadratmeter. På dekket ligger seks blokker med rom og leiligheter. Fire blokker ligger på grunnen i forlengelsen av dekket.

Bærende konstruksjoner er i plasstøpt betong. takene er flate, isolerte og tekket med papp. Fasadene på byggene med rom og leiligheter har gråmalt trepanel. På næringsdelen er det glassfasader.

I rom og leiligheter er det parkett på gulvene, antikkhvit strie på veggene og slette himlinger. Alle baderommene er flislagte. Noen av leilighetene har hemser med trapper av tre. I næringsdelen er det yttervegger i isolert betong og innervegger i bindingsverk og gips med mye tapet. På gulvene er det flis eller parkett.

Godt inneklima

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Stor bruk av naturmaterialer og bruk av lavemitterende materialer skal sikre godt inneklima. Konstruksjonene ble tørket ut med byggvarme basert på elektrisitet. Vinduene i næringsdelen er kledd i aluminium, noe som gir lang levetid og enkelt vedlikehold. Balkonger og svalganger er i trykkimpregnert massivtre, ferdig malt på fabrikk.

Næringsdelen har vannbåren oppvarming, dels med vannrør i gulvet og dels via radiatorer. I rommene og leilighetene er det elektrisk oppvarming. Det er 20 cm isolasjon i veggene og 30 cm i takene. I næringsdelen er det SD-anlegg og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Rommene og leilighetene har mekanisk avtrekk.

Næringsdelen er fullsprinklet. Rom og leiligheter er brannseksjonert. Hotellet har cirka 80 parkeringsplasser.

Verdifull erfaring
Ørjan Peersen forteller at det mest utfordrende i prosjektet var montering av svalganger og balkonger i massivtre. – Det var våre egne tømrere som utførte monteringen og det tok litt tid å komme inn i arbeidet. Det ga oss til gjengjeld nyttig kompetanse på slikt arbeid. Arbeidene er utført av vår nystartete avdeling i Lyngdal og har også gitt verdifull erfaring i store betong- og tømmerarbeider. Den tøffe vinteren i fjor var også krevende. På et tidspunkt måtte vi bruke en gravemaskin for fjerne is på dekket over næringsdelen.

Da aktiviteten var på topp var cirka 90 personer med på byggingen. Arbeidene skjedde uten fraværsskader.

Effektiv drift
Link-Signatur tegnet bygget frem til detaljprosjektering. Den ble utført av Asplan Viak.

Sivilarkitekt og partner Kolbjørn Jensen i Link-Signatur forteller at hotellet opprinnelig skulle baseres på enkelthytter.

– Investor mente at det ville gi lite effektiv drift, så vårt utgangspunkt var å skape et hotell med rasjonell drift uten at det dominerte landskapet. Vi valgte å bryte det ned i ti bygg, med restaurant, konferanseavdeling og spa-avdeling under ett tak, noe som gir velkjent og rasjonell drift. Vi så at vi måtte ha gjennomgående leiligheter og rom, slik at alle fikk utsikt mot sjø og mot sol. Byggene ligger i nord-sør-retning, noe som gir morgensol på den ene siden og ettermiddagssol på den andre.

Sivilarkitekt Per Christensen i Asplan Viak sier at han har forsøkt i så stor grad som mulig å følge det opprinnelige konseptet, selv om det alltid skjer noen justeringer.

Tekt og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter