Oppgraderer ledningen Mauranger Samnanger

300 kV-ledningen mellom Mauranger og Samnanger blir nå oppgradert til å tåle høyere temperaturer. Dette er et av flere tiltak for å bedre kraftsituasjonen i dette området inntil ny overføringskapasitet er på plass om noen år.

- Denne temperaturoppgraderingen er et langt mindre omfattende tiltak enn en spenningsoppradering, og gir en liten, men viktig, forbedring til et sårbart område på en rask og rimelig måte, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett.

Oppgraderingen av den aktuelle ledningen vil bidra til å opprettholde mulighetene til å overføre kraft inn til Bergensområdet ved feil på en av de to hovedinnførselsledningene til området, skriver Statnett på sine hjemmesider.

Overføringskapasiteten med tilfredsstillende forsyningssikkerhet inn til Hordaland og Bergensområdet er i dag 850 MW, men frem til nå har denne kapasiteten blitt redusert til 750 MW etter 15 minutter for ikke å skade den ledningen som er i drift. Med denne temperaturoppgraderingen vil overføringen inn til området fortsette å være 850 MW også ved feil på den ene av de to hovedledningene.

Temperaturoppgraderingen innebærer flere mindre operasjoner, slik som å skifte ut eldre lineskjøter. Arbeidet medfører at ledningen må være koblet ut i ca to uker. Arbeidet er planlagt å starte opp onsdag.

Oppgraderingen er en del av de tiltakene Statnett setter i verk for å bidra til en sikrere strømforsyning til Bergensområdet inntil ny overføringslinje kommer på plass. I tillegg til denne temperaturoppgraderingen, har Statnett kjøpt inn energiopsjoner i forbruk, det vil si retten til å kjøpe ut store forbrukere ved risiko for energimangel.

Det pågår også en dialog mellom Statnett og Statoil om Energiverk Mongstad om å bruke gasskraftverket som reserve. I tillegg vurderer Statnett å benytte sin rett til å nekte eller utsette tilkobling av nytt forbruk til kraftnettet. Disse tiltakene iverksettes for å sikre strømforsyningen i spesielt sårbare områder, slik som Bergensområdet.