Kattem Helse- og velferdssenter

Kattem Helse- og velferdssenter

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Omsorgsbygg

Kontraktsum eks. mva: 100 millioner kroner

BRA: 6.142 kvm

Antall sykehjemsplasser: 48

Byggherre: Trondheim Eiendom

Byggherreombud og ass. prosjektledelse: Prosjektutvikling Midt-Norge

Totalentreprenør: Teknobygg Entreprenør

Arkitekt: HUS arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIBR, RIV, RIE, RIA: COWI

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Grunnarbeid - Betongarbeid: Spennarmering - SD-anlegg: COWI - Rørlegger: K. Lund - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Fjeldseth - Tømmerarbeider: Aasen Bygg - Mur- og flisarbeider: Teknobygg Mur og Flis - malerarbeider: Malerfirma M. Hoøy - Stålarbeider: Midthaug - Takarbeider: Mestertak - Brannisolering og -tetting: Thermax - Heis: Otis - Stillas: StillCom - Pasientløftere: Handicare - Signalanlegg: Infratek - Kjøkken/hvitevarer: Metos og Rupro

På Kattem har Teknobygg Entreprenør overlevert Trondheims foreløpig siste omsorgsbygg. Et sykehjem, dagsenter og en bydelskafé med aktivitetssenter blir i disse dager tatt i bruk.

Teknobygg Entreprenørs kontrakt på Kattem føyer seg pent inn i rekken av flere svært gode prosjekter de to siste årene for Teknobygg Konsern; Arbeiderforeningen, Gastro Midtfløy på St. Olav, Sparebank 1 Midt-Norges nye hovedkontor i Trondheim og Portalen (se neste utgave av Byggeindustrien).

Et blikkfang
Tomta var tidligere ubebygd, og ligger sentralt på et lite høydedrag på Kattem. Med småveier, gang- og sykkelstier, samt en barnehage som nærmeste nabo er det nye bygget et blikkfang i småhusbebyggelsen. De 48 sykehjemsplassene ligger i tre fløyer, med to fløyer mot sør og en mot øst.

Hovedinngang med biloppstiling ligger mot nord, mens det i kjeller er ni parkeringsplasser og tekniske rom. Aktivitets- og dagsenteret ligger mot vest. Som en avslutning mot vest er det planlagt omsorgsboliger som skal knyttes til resten av senteret via en gangbru.

Dagsenteret for inntil 20 brukere inneholder stue og aktivitetsrom. Aktivitetsdelen inneholder bydelstorg med kafé, grupperom, flerbruksrom, spiseplasser og nødvendigheter som frisør og fotpleie. Kafeen skal være offentlig og er tiltenkt en rolle som en møteplass i bydelen.

Teknobygg Entreprenør ble invitert til å være med på en prekvalifisering, der et spesifisert romprogram og tomten var to av premissene. Sammen med HUS arkitekter og Teknobyggs egen prosjekteringsavdeling gikk man seirende ut av konkurransen. Et av deres viktigste prinsipper var at alle funksjonene i bygget kunne driftes uavhengige av hverandre.

− Det var en totalvurdering der løsningsforslaget og prisen talte 40 prosent hver og der den dokumenterte kompetansen til prosjektorganisasjonen sto for de siste 20 prosent. Oppsummert ga dette Teknobygg best score, sier prosjektutvikler i Trondheim Eiendom, Anne Grete Valstad.

− Tomtearealet var i sin tid eid av Sameiet Kattem Ust. Det var en del utfordringer med grunnforhold og fundamenteringer, i tillegg til at to internledninger for et tidligere forbrenningsanlegg for fjernvarme gikk over tomta. Disse kom tidlig i konflikt med prosjektet, siden ingen av dem var avmerket på kart og derfor måtte flyttes, forklarer Teknobyggs prosjektleder Svein Olav Sesseng. Det er brukt 30 cm vanntett betong i kjeller, alle etasjeskillere er i plasstøpt betong, med bærende betongvegger i første og andre etasje.

− Helse- og velferdssenteret ligger fint i forhold til terrenget og bebyggelsen rundt, og har et litt lavmælt og forsiktig uttrykk. Det er mye tegl her på Kattem, dette bygget har tilpasset seg det, med en teglforblending i Rosa Bratsberg med tilsvarende farge i fugene, sier HUS arkitekters Kari Fossland.

Sykehjemmet på Persaunet legges ned, og beboerne flyttes over til dette nye sykehjemmet. Alle de 48 nye sykehjemsplassene har enerom, slik at dekningsgraden på slike sykehjemsplasser i Trondheim med dette får et lite oppsving.

– Rommene er store, men noen rom er forberedt for to. Det hender jo at ektepar kommer på sykehjem, eller at to ønsker å bo sammen, sier Valstad. Den eneste forskjellen mellom enerom og dobbeltrom har HUS arkitekter lagt i selve plasseringen av inngangsdøren til baderommet, som i dobbeltrommene har inngang fra entreen. Halvparten av rommene har sengeheis frem til baderomsdøren.

Lys og luftighet i interiøret skyldes ikke bare den frittliggende beliggenheten, eller den sjenerøse himlingshøyden innendørs. Det skyldes også den kvalitetshevingen som ligger i valget av parkett på samtlige beboerrom samt stuer og kjøkken.

Tilrettelagt
I Norge er det til nå ikke lagt godt nok til rette for å kunne ta i mot det økende antallet ikke-vestlige brukere av sykehjem. En annerledes erfaringsbakgrunn og kulturell praksis, sammen med uvante

familieforhold gjør at tilretteleggingen av boforholdene krever nytenking. Det har Trondheim kommune tatt konsekvensen av − en avdeling er spesielt tilpasset fremmedkulturelle. Disse rommene har et minikjøkken som gjør at for eksempel slektninger har mulighet til å ta med mat for oppvarming.

Spesielle bruksområder
To andre rom har også funksjoner man sjelden ser. Det er etablert et eget innendørs røykerom for beboere. Det ligger inne i bygget uten vinduer, men med eget avtrekk over tak – i tillegg til ordinær ventilasjon.

Et eget stillerom er anlagt for de som ønsker å trekke seg tilbake for en seremoni eller en stille samtale. Rommet skal være religionsnøytralt, men har regulerbar stemningshimmel med stjerner. Veggen av svartor og skapet er det kunstner Liv Mildrid Gjernes som har stått bak.

Sykehjemmet har seks boenheter med åtte beboere i hver. Avdelingene er organisert med hver sin stue, oppholdsrom og kjøkken med spiserom. De tre avdelingene i første etasje har utgang til hage, mens de tre avdelingene i andre etasje har utgang til en større terrasse. Mellom de to fløyene i sør er det en avgrenset sansehage med forskjellige typer vegetasjon.

Etter Ny Tek
Kattem Helse- og velferdssenter er bygget etter Tek 07, som var ny, men ikke gjeldende da kommunen gikk ut med forespørselen. Energien hentes fra fjernvarme med radiatorer. Nedkjøringen til snøsmelteanlegget oppvarmes av elektrisitet. Det er gjort en rekke tiltak for å begrense energiforbruket, både når det gjelder konstruksjoner med isolasjon, belysning og oppvarming. Også lufttettheten viser gode resultater, kravet er på 1,5 luftvekslinger pr. time ved 50 Pa trykkforskjell, men målingene så langt ligger betydelig under.

Teknobygg Entreprenør har i hovedsak kun hatt det administrative ansvaret på byggeplassen, foruten i egen regi å ha bygget nedkjøringsrampen til parkeringsanlegget. Kontrakten har en verdi på ca. 100 millioner kroner eks. mva., og er levert til rett tid og til rett pris.

− Vi har hatt et svært godt samarbeid med Teknobygg og deres rådgivere og underentreprenører. Den store utfordringen er alltid å få til kombinasjonen av et flott bygg som er godt å bo og å jobbe i, flott å se på, og som samtidig   er funksjonelt og lettdrevet. Og her er vi på god vei, avslutter Valstad.

Tekst: Trond Joelson

Foto: Ben D. Vaags og Trond Joelson


Flere prosjekter