Alle boliger skal måles og lignes på nytt

Finn fram målebåndet. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og Skatteetaten vil vite hvor stor boligen din er, så de kan justere ligningen. For mer enn hver fjerde boligeier betyr det mindre formuesskatt.

Fakta om nye ligningsverdier på boliger

* Boligens verdi fastsettes ved å multiplisere antall kvadratmeter med en bestemt kvadratmeterpris.

* Kvadratmeterprisen skal bygge på beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå. Alle boliger skal gjennomgå en beregning første året som senere skal justeres i takt med prisutviklingen på boliger. Boligtype, geografisk plassering og alder tas med i verdiberegningen.

* Som hovedregel skal ligningsverdien settes til 25 prosent av kvadratmeterprisen. Ligningsverdien kan uansett aldri overstige 30 prosent av omsetningsverdi. Denne regelen gjelder også fritidsboliger som er regulert som dette.

* For dem som eier flere boliger enn den de bor i, fastsettes verdien til 40 prosent av beregnet kvadratmeterpris og 60 prosent av salgsverdi som «tak».

* Våningshus, boliger i utlandet og boliger på Svalbard er unntatt fra de nye reglene.

* Samtidig utvides bunnfradraget for formue fra 470.000 kroner til 700.000 for enslige og det dobbelte for ektepar. Til sammen gir det en lettelse i formuesbeskatningen på 760 millioner kroner.

* 615.000 nordmenn får reduserte sin formuesskatt, mens 155.000 må regne med en økning.

* Dersom man ikke har annen formue, kan en enslig skatteyter eie en fullt nedbetalt bolig med markedsverdi på inntil 2,8 millioner kroner uten at det skal utløse formuesskatt. For et ektepar kan boligverdien være 5,6 millioner.

Kilde: NTB

I nærmeste fremtid kan 2,3 millioner norske huseiere vente seg brev fra Skatteetaten, som ønsker å vite mer om hvordan nordmenn bor.

Det er en kjent sak at det er tre ting som teller i boligmarkedet: beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Nå vil myndighetene vite tre ting til om huset du bor i: alder, type og areal.

Målet er en mer rettferdig beregning av hvor mye boligen din er verdt og dermed hvor mye kemneren kan kreve deg for.

Mål dine P-rom
Sammen med brevet kommer et skjema med de opplysningene skattekontoret allerede sitter på. Som vi er vant til med den ferdigutfylte ligningen, skal opplysningene i skjemaet bekreftes eller korrigeres.

Både boligtype og byggeår skulle være grei skuring for de fleste, mens det kan tenkes målebåndet må fram for å finne arealet. Tirsdag fikk finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og skattedirektør Svein Kristensen hjelp av driftsleder Narvestad til å måle opp en leilighet i Oslo sentrum.

Boligenes beskytter og regelrytter nummer én gjorde jobben til en lek og gjorde sitt for å forklare hva som skal regnes med.

– Det er P-romma som skal væra med. Det betyr jo primærrom, fra det lattinistiske primus – først og fremst, begynte mannen som styrer borettslaget Tertitten med stram hånd.

I litt enklere vendinger blir det alle vanlige rom i boligen, men ikke boder, garasje, uinnredet loft og kjeller, ifølge Skatteetatens nettsider.

– Det er omtrent det samme som det gamle begrepet boligareal, forklarte skattedirektøren. Dermed fant de tre herrene fram målebånd og skred til verket.

Skal gi skattelette
Med nye takster er målet at like boliger skal verdsettes likt og at ligningsverdien skal være knyttet til markedsverdien. Dagens system er komplisert og lite forutsigbart. Eldre og dyre boliger har ofte en svært lav ligningsverdi sammenlignet med nyere og mindre boliger.

Målet er at ligningsverdien på boliger skal være 25 prosent av markedsverdien, noe som betyr en oppjustering for svært mange. Samtidig økes bunnfradraget til 700.000 kroner for enslige og 1,4 millioner kroner for ektepar.

– Resultatet er at 97 prosent får lavere eller uendret formuesskatt. 120.000 færre nordmenn kommer til å betale formuesskatt for 2010 sammenlignet med året før, forklarte finansminister Johnsen. Til sammen skal det gi en skattelette på 760 millioner kroner.

Bedre, men fortsatt skjevt
Peter Batta i Huseiernes Landsforbund klarer ikke helt å dele Johnsens begeistring.

– Man kan jo lure på hvorfor de rødgrønne var så ivrige på å skru opp ligningsverdien i forrige periode. Da økte de med 65 prosent, forklarer Huseiernes direktør for NTB.

– Den gamle ordningen var jo tilfeldigheter satt i system. Samtidig er det ikke tvil om at det nye systemet vil føre med seg nye skjevheter, sier Batta. Han mener blant annet at den geografiske inndelingen ikke er finmasket nok. Eksempelvis er hele Asker ett område, selv variasjonene i boligprisene er store.

Det skilles heller ikke mellom en toppleilighet med panoramautsikt og en leilighet i første etasje ved et gatekryss. Batta mener også at boligens standard må tas med i beregningen.

– I tillegg ser dette ut til å bli en form for byskatt. Allerede i 1997-98 skrinla Arbeiderpartiet et forslag som ville gitt lignende utslag, og jeg synes det er underlig at de går inn for det nå.