Anbefaler skjermer og spytting i Birken

Kjøp skjermer, og spytt alltid ut første slurk fra drikkeflasken. Det er arrangørenes klare råd for å unngå magesjau etter Birkebeinerrittet.

I fjor ble hver femte Birken-syklist syk etter at kraftig regnvær gjorde deler av løypa mellom Rena og Lillehammer til rene gytjebadet. Ifølge Folkehelseinstituttet og Aftenposten førte dette til at over 3.000 ble syke og at arbeidsgiverne deres tapte nærmere 7 millioner kroner.

Også i år ligger det an til å bli et gjørmete ritt. Det er meldt regn fram til rytterne legger ut fredag og lørdag. Avføring fra både beitedyr og vilt bidrar til et høyt nivå av bakterier og parasitter i den gjørmen de moderne birkebeinerne utsettes for.

– Ikke svelg gjørme
Informasjonssjef Ingunn Rønningen Kleven i Birkebeinerrittet AS har to klare anbefalinger til alle som skal sykle over fjellet i helgen.

– Først og fremst oppfordrer vi rytterne til å montere skjermer. Et annet tips er å spytte ut den første slurken hver gang man drikker; da får man ikke i seg så mye søle og skitt, sier Kleven til NTB.

Også Folkehelseinstituttet henger seg på anbefalingen om å spytte.

– Det gjelder også om man får gjørme og jord rett i munnen. Da er det bedre å spytte enn å svelge, sier lege Tone Bruun ved Avdeling for infeksjonsovervåking. Hun minner om at jo mindre gjørme man får i seg, jo mindre er risikoen for å bli syk.

– Det kan også bidra til at man ikke blir fullt så dårlig om man først får problemer, forklarer Bruun.

Ikke alvorlig
For de aller fleste vil det ikke være snakk om alvorlig sykdom om uhellet først skulle være ute. Likevel er det mer enn vanlig omgangssyke det er snakk om.

– Det vi så i fjor var at det ble ganske langvarig for mange, men dette går vanligvis over av seg selv, forteller Bruun.

I fjorårets ritt var det også mange som fikk problemer med øynene på grunn av sand, jord og gjørme. Kleven anbefaler briller og at syklistene stopper og benytter seg av sanitetsstasjonene underveis om de får problemer.

– Det kan også være greit å gi sykkelen en sjekk og holde et øye med gir og bremser.

Selv har arrangøren gått over fra å servere drikke blandet på stedet til å dele ut tette kartonger. I tillegg legger de pukk på de verste stedene i traseen, men Kleven understreker at man må regne med å bli møkkete.

– Det er et terrengsykkelritt, og da blir det vått og gjørmete hvis været er dårlig.