Ordførere frykter E6-utsettelse

Utbyggingen av E6 fra Ringebu til Otta skal etter planen starte i 2012, men det mangler penger i statlige budsjetter til planlegging.

Ordførerne i Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron og Sel frykter at E6-utbyggingen kan bli utsatt dersom fylkeskommunen ikke garanterer for et lån slik at planleggingen kan fortsette uten avbrudd, melder gd.no.

– Vi nærmer oss en smertegrense rent tidsmessig. Er vi ikke klare med dette prosjektet kan det skje endringer ved revisjonen av Nasjonal Transportplan. Det er ingen tjent med, sier ordfører Aksel Eng til gd.no.

Han er en av ordførerne som på det sterkeste oppfordrer fylkespolitikerne til å stille garanti for et lån når fylkestinget skal behandle saken 24. august.

Utbyggingen av E6 fra Ringebu til Otta skal starte i 2012, men det mangler penger til planlegging. Det mangler 220 millioner kroner til planlegging og prosjektering i år og neste år, men pengene finnes ikke i statlige budsjetter.

Derfor har Statens Vegvesen bedt om at fylkeskommunen gir garanti slik at bompengeselskapet E6 Oppland AS - eid av Oppland fylkeskommune - kan ta opp lån, forskuttere de 220 millionene og sikre framdriften i E6-prosjektet.

Ifølge gd.no vil verken fylkesordfører Audun Tron eller fylkesutvalget gi økonomiske garantier til et prosjekt som er statens ansvar og som heller ikke er behandlet i Stortinget.

- Det er sterkt beklagelig at ikke staten selv sørger for at det er tilstrekkelig ressurser disponibelt til at nødvendig planlegging og grunnerverv kan starte tidsnok til å holde den framdriften som Stortinget i vedtatt i Nasjonal Transportplan, skrev fylkesordføreren i et brev til samferdselsministeren tidligere i år.

gd.no skriver at fylkesrådmannen i sin innstilling til fylkestinget påpeker at en eventuell forsinkelse eller utsettelse av E6-utbyggingen som følge av manglende planleggingsmidler er statens og ikke fylkeskommunens ansvar.

Andre fylkeskommuner i Statens vegvesen region øst har tidligere gitt slike garantier i forbindelse med vegprosjekter i Buskerud, Hedmark og Akershus.