- Viktig med etterutdanning

- Fellesforbundet mener det er viktig å få etterutdannet de 200 ] 300 000 som jobber i byggenæringen i dag for å sikre at alle har tilstrekkelig kompetanse om energieffektive løsninger, sier forbundets 2. nestleder, Hans-Christian Gabrielsen.

Gabrielsen sier dette i en kommentar til at kommunal og regionalministeren mandag mottok en rapport fra arbeidsgruppa for energieffektivisering av bygg. Gruppas mandat var å legge fram forslag til mål og utarbeide en tidsplan for å øke energieffektiviteten i nye og eksisterende bygg.

- Energieffektivisering av bygg er i løpet av de senere årene blitt stadig viktigere i Norge. Det bidrar ikke bare til å møte klimapolitiske utfordringer, men også til å bygge nye og framtidsrettede markeder innenfor byggenæringen. Arbeidsgruppa forventer at nye energieffektive tiltak innen bygg sektoren vil utløse et nytt marked på ca. 80 milliarder kroner per år og vil kunne gi grunnlag for ca. 80 000 nye årsverk i bygg] og anleggssektoren. Dette viser hvilken betydning miljøteknologisk satsning kan ha for sysselsettingen, sier Gabrielsen til Fellesforbundets nettsider.

Det foreslås å etablere systematisk etter] og videreutdanning i byggenæringen, og å stille lovkrav om minimumskompetanse til alle foretak som får etablere seg i næringen. Økt kompetanse er avgjørende for å nå målene.

- Målsettingene med mer energieffektive bygg og andre klimautfordringer er imidlertid umulig å nå uten strukturelle endringer av næringa. Nestlederen mener at midler til forskning og de ulike virkemidlene må knyttes sammen med krav om samarbeid, kompetanseheving og organisatorisk utvikling.

- Behovet for en mer helhetlig gjennomgang av byggenæringen burde vært viet en større oppmerksomhet i rapporten, sier Hans-Christian Gabrielsen.