Arnstad ønsker tøffe energikrav

Eli Arnstads arbeidsgruppe for energieffektivisering i norske bygg er samstemt om at det skal brukes 10 TWh mindre energi i bygg fram til 2020. –Energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse er nøkkelen til å nå målet, sier hun.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) fikk mandag 23. august  overlevert rapporten fra gruppeleder Eli Arnstad. Rapporten er innspill til en handlingsplan for energieffektivisering i bygg.

- Vi har vært opptatt av å være konkrete i arbeidet med rapporten, sier Arnstad. Utgangspunktet for rapporten er at bygg forbruker energi tilsvarende 80 TWh per år. Vi foreslår en 50 prosent reduksjon av energibruk til drift av bygg fram til 2040. Arbeidsgruppa er samstemt om at vi skal ha som mål at det i norske bygg skal brukes mindre energi tilsvarende 10 TWh innen 2020, uttaler Arnstad.

Eksisterende bygningsmasse nøkkelen

I arbeidet med rapporten er det brukt mest tid på eksisterende bygningsmasse.

– Eksisterende bygningsmasse er nøkkelen til å nå målet innen 2020. Noen av de viktigste grepene vi har kikket på er at private eneboliger utgjør 60 prosent av markedet. Slik vi har brakt på det rene er det svært få tiltak som er rettet mot denne delen av markedet. Det må på plass virkemidler for å utløse forventningen og vi anbefaler økonomiske tilskudd, som er skissert i planene, sier Arnstad.

Antakelsene til gruppa tyder på at man må inn med økte tilskuddsmidler i størrelsesorden 1 til 2 milliarder kroner per år for å få fart på utviklingen i eksisterende bygningsmasse.

– Dette vil igjen gi grunnlag for økt omsetning i byggebransjen og tilbakeføring av inntekter til staten gjennom blant annet økte momsinntekter på 15 milliarder kroner over 10 år, sier Arnstad.

For å utløse potensialet er det viktig med fokus på energi ved vesentlige oppgraderinger av bygg og rehabiliteringer.

– Vi mener at det ved store rehabiliteringer gjennom forskriftskrav må legges til rette for krav til energiløsninger og vi har lagt fram forslag til hvilket nivå som kan legges inn. Det vil være for krevende å si at eksisterende bygg skal ligge på samme nivå som nybygg, men det går an å tenke seg en stegvis opptrapping, som vil være ambisiøs, men riktig, sier hun.

Nesten helt enige

Arbeidsgruppa mener nybygg må bygges mest mulig energieffektivt.

– Gruppa er samstemt om at Norge i 2020 skal oppfylle EUs krav som standard. Det vil si at vi snarest må sette krav til nær nullenergibygg i 2020, uttaler Arnstad. Hun mener desto tidligere og tydeligere kravet blir satt, jo enklere blir det for byggenæringen å forholde seg til kravet og gjøre det enklere å ta valg allerede i dag som retter seg mot forventningen. Det er ambisiøst, men vil gi hele byggenæringen noe å strekke seg imot, sier hun.

Gruppa er enig, men ikke samtstemt (BNLs medlem tok dissens) på at riktig skritt på veien bør være krav om at nye bygg i 2015 skal bygges med energibehov tilsvarende passivhusnivået.

– Byggenæringa trenger forbildeprosjekter. Det de beste gjør i dag bør være standard i 2015 og det de beste gjør i 2020, bør være standard i 2020, sier Arnstad.

Navarsete vil stramme inn kravene

Statsråd Liv Signe Navarsete mener at arbeidsgruppa bekrefter at det er realistisk med et høyt ambisjonsnivå.

- Jeg har flere ganger sagt at vi bør kunne halvere energibruken i bygg, noe gruppa mener er mulig innen 2040. Jeg kan allerede nå love å stramme inn energikravene til nye bygg. Vi vil i nær framtid starte arbeidet med en ny revisjon av byggeforskriftene, sier Navarsete ved overlevering av rapporten.

Navarsete opplyser at hun vil bruke rapporten som et av grunnlagene for stortingsmeldingen om byggepolitikken som skal legges fram høsten 2011.

Les rapporten her