Agder Energi

Agder Energi

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva: 350 millioner kroner

Bruttoareal: 24.000 kvm

Byggherre: KN Kjøita og Kruse Eiendom

Leietaker: Agder Energi

Leietakerombud: Rambøll Norge

Totalentreprenør: Kruse-Smith

Prosjektledelse: PTL

Arkitekt og IARK: Link-Signatur

Landskapsarkitekt: Grønn Strek

Rådgivere: RIB, RIV, RIBr, VVS: Rambøll - RIV: VVS Robstad - RIE, RIAku, RIGeo: Multiconsult - RIEnergi: Kan Energi - Rådgiver dørbeslag: Dørteknikk

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Hoem & Aamodt - Grunnarbeider: Repstad Anlegg - Peling og spunt: Seierstad - Leverandør råbygg: Norelement - Stålarbeider: Sørmaskinering - Tømrer og faste vegger: Vennesla Entreprenørforretning (VEF) - Taktekking, sparkling og gulvbelegg: Malco - Glassfasader: Bolseth Glass - Maler: Knutsson - Parkett: Bo Andren - Flislegger: Bardoff Hanssen - Systemvegger og systemhimlinger: Moelven Nordia - Blikkenslager: Ulstein - Rørlegger: Oras Agder - Ventilasjon, elektro, klimatak, tele og SD-anlegg: YIT - Lås og beslag: Norlock - Trapper og rekkverk: Stokke Stål - Gjerder: Midthaug - Ståldører: Rapp Pyrotech - Tredører: Swedoor - Stillas og maskinutleie: Ramirent - Anleggsgartner: Landskapsentreprenøren

Agder Energis nye kontorbygg på Kjøita i Kristiansand har et beregnet energiforbruk på 80 kWh per kvadratmeter per år.

Det har man oppnådd ved å ha 25 cm isolasjon i veggene og 40 cm i taket, behovsstyring av lys og varme, energieffektivt kontorutstyr, vinduer (inkl ramme) med U-verdi på 0,8, vegger med U-verdi på 0,17, solavskjerming på alle fasader, behovsstyrte ventilasjonsanlegg med effektiv varmegjenvinning, enkel soneregulering (det er fire ventilasjonsanlegg i hver etasje) og varmemagasin i tunge betongvegger og tak.

Forbildeprosjekt
Fritjof Salvesen i Kan-Energi sier at godt samarbeid mellom rådgiver, arkitekt og entreprenør i prosjekteringsfasen og mange enkelttiltak har vært avgjørende for det lave energiforbruket. – Jeg tror den tverrfaglige planleggingsprosessen har vært det viktigste for å oppnå de gode resultatene. Agder Energis nybygg er et forbildeprosjekt hos Enova.

350 millioner
Bygget har fem kontoretasjer med et samlet areal på 14.000 kvadratmeter og to parkeringsetasjer under bakkeplan på til sammen 10.000 kvadratmeter og plass til 320 biler. Kontraktssum for råbygg og innredning er 350 millioner kroner. Bygget er tegnet av Link-Signatur AS og ført opp i totalentreprise av Kruse-Smith Entreprenør AS. Tiltakshavere er KN Kjøita AS og Kruse Eiendom AS. Byggestart var våren 2008. Bygget skal tas i bruk i september i år.

Prosjektleder Tina Mørner Retterholt i Kruse-Smith sier at bygget ligger på en flat tomt i Kjøita Næringspark ved Otras bredd.

– Grunnen består av sand og hele tomten er spuntet ned til kote minus 5, som en midlertidig avstivning av byggegropen. Under parkeringsetasjene er det satt ned strekkpeler og støpt en betongsåle for å hindre bygget i å flyte opp.

Glassgård
Prosjekteringsleder Egil Lunden i Kruse-Smith forteller at bygget består av to adskilte fløyer med en halvklimatisert glassgård mellom.

– Den ene fløyen er rektangulær, den andre er buet (i fugleperspektiv kan den se ut som en seilbåt). De to etasjene under bakkeplan er plasstøpte. Over bakkeplan består bærekonstruksjonen av ytterveggselementer i betong og hulldekkelementer, med unntak av øverste etasje som har bæring i stål. Taket er flatt, isolert og tekket med hvit tekking. Det skyldes at luftinntaket står på taket og at man med hvitt tak unngår unødig oppvarming av inntaksluften.

Fasadene består av glass, slipte hvite betongelementer og trekledning av varmebehandlet ask fra første til fjerde etasje. Femte etasje er inntrukket og har fasade av kassetter og båndtekking i rheinsink. Innvendig er det brukt systemhimlinger og fleksible systemvegger i fellesareal. På cellekontorene er det malt betong i taket. Betongen skal holde på varmen om vinteren og være kjølig om sommeren. I korridorer og på kontorer er det tepper. I glassgården er det flis på gulv. I møteromsfløyen og i kantinen er det parkett på gulvene. På våtrommene er det fliser. Lagre, våtrom og kopirom har faste kjernevegger. Det er flowcrete på gulvene i parkeringsanlegget.

Cellekontorer
Bygget har i hovedsak innredning med cellekontorer og noen mindre landskap. Det rommer cirka 700 kontorarbeidsplasser. Kantinen får plass til 350 personer.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bærekonstruksjonen ble tørket ut med fjernvarme. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Glassfasadene har aluminiumsvinduer mens vinduene på 1,8 x 1,8 meter har plastrammer. Det er totalt 20 ventilasjonsaggregater i bygget, noe som gir stor fleksibilitet ved innredning og dermed ved utleie.

Bygget har vannbåren oppvarming og kjøling basert på fjernvarme og fjernkjøling. I våtrom er det vannrør i gulvene. I andre rom er det radiatorer i klimatak fra YIT. Bygget er fullsprinklet og har SD-anlegg. Solavskjerming skjer med screens og med soldempende glass. Rent bygg, lavemitterende materialer, individuell temperaturstyring for hvert kontor og sentralstøvsuger sikrer et godt inneklima.

Mange utfordringer
Retterholt sier at oppføringen av Agder Energis nye kontorbygg har bydd på mange utfordringer.

– Vi har arbeidet på kote minus 5, 50 meter fra Otra. Prosjektet har stilt store krav til logistikk og HMS. Siden tomten er trang har vi hatt store mobilkraner plassert oppå dekket for parkeringshuset. Det har vært enveiskjøring på veier rundt bygget i byggetiden. Vegger som heller utover har stilt strenge krav til HMS ved montering av fasader og vinduer. Da aktiviteten var på topp var 120 personer med på byggingen.

Lunden sier at Kruse-Smith støpte kjerner på glid slik at de var ferdige da montering av elementer startet. – Det var en løsning som ga god fremdrift og god HMS. Vi har lært at det ikke trenger være komplisert å bygge etter nye energiforskrifter (og enda lenger) bare man vet hvordan det skal gjøres.

Sandwichelementer
Partner og sivilarkitekt Geir Odd Målsnes i Link-Signatur, som vant arkitektkonkurransen om å tegne bygget, forteller at den største arkitektoniske utfordringen i dette prosjektet var å skape et bygg med høy grad av energifokus og samtidig oppfylle de lys og miljøkrav som leietaker ønsker.

– En viktig del i å få dette til er ved å bruke sandwichelementer i ytterveggene. Bygget er søylefritt og har fire ventilasjonsanlegg per plan, noe som gir fleksible planløsninger. Vi har brukt velprøvde løsninger for å unngå kuldebroer.

Interiørarkitekt Susanne Tangerud i Link-Signatur sier at akustikk var en av utfordringene, siden store deler av bygget er åpent opp til betongdekket. – Dette er løst ved bruk av tepper i det meste av bygget. Vi har prosjektert med at utenpåliggende elementer som har akustisk demping, både i gruppekontorer, møterom, fellesareal og åpne landskap. Vi har også prosjektert med paneler og tekstiler i forbindelse med løst inventar for ytterligere støydemping.

– Dette er løst ved bruk av tepper i det meste av bygget. Vi har prosjektert med at utenpåliggende elementer har akustisk demping, i åpne landskap behov for det. Vi har også prosjektert med paneler og tekstiler for støydemping.

Varm/kald fasade
Bolseth Glass har levert og montert 320 passivhusgodkjente kunst-stoffvinduer i system Corona SI 82+ fra Schüco. Total U-verdi for vinduet er 0,8 W/m2K. Nils Landa i Bolseth Glass forteller at glassfasadene er utført som varm/kald fasade i system FW50+ Hi fra Schüco.

– Dette er første gang vi bruker varm/kald fasade i Norge. Den gjør det mulig å bygge helglassfasader med meget god total U-verdi. De nye energiforskriftene gjør dette til en meget aktuell fasade i Norge. I varmdelen benytter vi trelags glass og total U-verdi for varmdel av glassfasaden er 0,8 W/m2K. I kalddelen leverer vi åtte mm emaljert glass som ligger utenpå en betong sandwichvegg med 200 mm isolasjon. Mellom åtte mm emaljert glass og betongveggen er det et hulrom på ti cm. I overgangen mellom varm og kald del er det isolert med Rockwool isolasjon for å ta bort kuldebroene.

– Vi benytter Pilkington glass, type Suncool 70/35. I trelags kombinasjon med innvendig energiglass har dette glasset U-verdi 0,6 W/m2K. Solfaktor er 35 prosent. I kombinasjon med utvendig sunscreen er solfaktoren på rundt sju prosent, det vil si at kun sju prosent av solvarmen kommer inn i bygget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter