Glem ikke realismen

Mandag kom en viktig rapport fra det såkalte Arnstad-utvalget vedrørende energieffektivisering i bygg. Dette utvalget har vært bredt sammensatt. Vi vil imidlertid advare alle dem som ut fra idelle motiver gjerne vil skjerpe kravene tidligere enn det som er antydet. Mange er også kun opptatt av alle nye bygg som føres opp. Vi mener at en vesentlig del av gevinsten når det gjelder energieffektivisering, er å sette innsatsen i eksisterende bygg.

Sammen med en tilpasset tilskuddsordning som må komme, kan dette bli en stor suksess. Ender utvalgets arbeid opp med at det kun blir stilt helt urealistiske krav – da, da blir dette en flopp.

- Dersom myndighetene følger opp vår anbefaling, kan vi spare 10 TWh fram til 2020. Det er like mye som 10 ganger dagens vindmøllepark, sier miljødirektør Rannveig Ravnanger Landet som har vært BNLs medlem i arbeidsgruppen.

- KRDs arbeidsgruppe for energieffektivisering av bygg dokumenterer at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket, og hovedinnsatsen må skje gjennom energieffektivisering i eksisterende bygg. Myndigheter, miljøbevegelse, forskere og byggenæringen står sammen om dette i rapporten og det er et meget sterkt signal til Regjeringen om at de nå må komme med konkrete tiltak allerede i høstens statsbudsjett, sier Landet.

Arbeidsgruppen er enig om at det skal stilles krav om nesten nullenergibygg i 2020. Men flertallet i rapporten ønsker også at det skal innføres energikrav til nybygg på passivhusnivå allerede fra 31.12.2015. Vi forstår at BNL er uenig i dette. Det er veldig lett for dem som ikke har noe ansvar og risiko å liste opp all verdens forslag om påbud og krav. Det har allerede skjedd mye når det gjelder krav til nybygg, og mer vil skje, men det finnes en grense hva folk er villig til å betale for et nytt bygg. Det koster nemlig mye om alle krav både til energieffektivisering og universell utforming skal følges til punkt og prikke.

Mange særgrupper knytter mye prestisje til sine krav og ønsker, men man må altså ikke glemme at det må være noen som har evne og vilje til å betale hva det koster. Byggenæringen skal opptre forstandig – og alle i næringen må bestrebe seg på å lage gode prosjekter. På dette området synes vi Martin Mæland i OBOS har mange gode argumenter.