BNL: - Fokuser på eksisterende bygg

Det er i den eksisterende bygningsmassen det store potensialet for energieffektivisering ligger og det er der myndighetene må rette innsatsen.

Dette kom fram da Eli Arnstad overrakte rapporten om energieffektivisering til Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i dag.

- Dersom myndighetene følger opp vår anbefaling, kan vi spare 10 TWh fram til 2020. Det er like mye som 10 ganger dagens vindmøllepark, sier miljødirektør Rannveig Ravnanger Landet som har vært BNLs medlem i arbeidsgruppen.

Det enkleste og billigste klimatiltaket
KRDs arbeidsgruppe for energieffektivisering av bygg dokumenterer at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket.

- Hele 8 av 10 Twh må hentes gjennom energieffektivisering i eksisterende bygg. Myndigheter, miljøbevegelse, forskere og byggenæringen står sammen om dette i rapporten og det er et meget sterkt signal til Regjeringen om at de nå må komme med konkrete tiltak allerede i høstens statsbudsjett, sier Landet.

Konkrete tiltak
Utvalget fremmer en rekke tiltak som må gjennomføres for å nå denne målsetningen. Fra BNL sin side er det særlig tre tiltak de vil fremheve;

1) Det må etableres et nasjonalt system for systematisk etter – og videreutdanning i byggenæringen, og stille lovkrav om kompetanse til alle som etablerer seg i næringen.

2) Det må satses på å utvikle trygge og robuste løsninger for å sikre kvalitet i utførelsen av arbeidene.

3) Det trengs sterke økonomiske støtteordninger rettet mot huseiere, som kan føre til at folk setter i gang med energieffektivisering i eksisterende bygg

- De seks punktene som er trukket fram i sammendraget av rapporten oppsummerer godt hva som er viktigst, og at det er en pakke, ikke enkelttiltak, som skal til for å nå målet, understreker Landet.

BNL med dissens på nybygg
Arbeidsgruppen er enig om at det skal stilles krav om nesten nullenergibygg i 2020. Men flertallet i rapporten ønsker også at det skal innføres energikrav til nybygg på passivhusnivå allerede fra 31.12.2015. Dette er BNL uenig i.

- BNL er enige med flertallet i at det må innføres et krav om passivhusnivå, faktisk ”nesten nullenerginivå”, men det er tidspunktet for når dette skal skje som det er uenighet om, sier Landet.

Det mange som allerede i dag kan levere passivhusnivå på nye bygg. Disse må stimuleres til fortsatt å bygge energieffektivt slik at resten av næringen kan lære av det. Men et lovkrav i 2015, som flertallet går inn for, vil kreve at alle aktører i byggenæringen skal kunne levere på passivhusnivå. Vi er opptatt av at næringen skal være ansvarlig. Det kan ikke være slik at enhver husbygger skal være prøvekanin for nye løsninger. Det er derfor viktig at vi får mange forbildeprosjekter fram til et lovkrav blir gjeldende for absolutt alle bygg.

100 000 må på skolebenken
De siste årene er det 3000 som har tatt etter- og videreutdanning pr år. Fram til 2020 har BNL beregnet at 100 000 arbeidstakere skal på skolebenken og da tror vi at det trengs noe lengre tid enn det flertallet legger opp til.

Det er også et viktig poeng at effekten av å forsere tidspunktet for passivhuskrav fra 2020 til 2015 er lite i forhold til hva man kan utrette i eksisterende bygg, påpeker Landet.

Her finner du hele rapporten

Her finner du BNLs faktaark