Statnett fortsatt i forhandlinger om entreprenørkontrakt

Det er ikke inngått kontrakt med ledningsentreprenør om bygging av Sima-Samnanger. Det siste halvåret er det derimot inngått flere kontrakter for levering av materiell til ledningsbyggingen.

I februar 2010 inngikk Statnett kontrakt om levering av stålmaster med den kroatiske leverandøren Dalekovod. I første omgang omfattet kontrakten anskaffelse av råstål som senere skulle benyttes til produksjon av master. Pr. i dag er det produsert rundt 50 av i alt 283 master.

De andre inngåtte kontraktene er:

•Mai 2010 - Statnett inngikk kontrakt med norske Dokka Fasteners om levering av fotbolter.

•Mai 2010 - Statnett inngikk kontrakt med norske Fremo om levering av barduner

•Juli 2010 - Statnett inngikk kontrakt med bahrainske Midal Cables om levering av liner.

•Juli 2010 - Statnett inngikk intensjonsavtale med kroatiske Dalekovod om bygging av ledningen.Kontrakten er fremdeles ikke ferdig forhandlet eller signert.

- Det er så langt inngått kontrakter for i underkant av 100 millioner kroner for levering av materiell til bygging av ledningen, sier konserndirektør i Statnett Håkon Borgen.

I store utbyggingsprosjekter anskaffer Statnetts selv alt materiell. Ledningsentreprenøren overtar ansvaret for materiellet på anleggsstedet. Ledning består av mange komponenter, som hovedsakelig har standard utforming. Dette er materiell som kan benyttes i alle Statnetts ledningsprosjekter og som reservedeler ved vedlikehold av selskapets 10 000 km eksisterende ledninger.

- En del materiell har lang leveringstid som gjør at vi må starte anskaffelsen på et tidlig tidspunkt. Den økonomiske risikoen for Statnett ved å starte anskaffelser før det foreligger konsesjon er derimot liten i og med at dette i stor grad dreier seg om standard komponenter. Også master kan brukes i andre prosjekter etter en mindre ombygging, sier Borgen.

I påvente av endelig beslutning vedrørende Sima-Samnanger, starter Statnett arbeidet på den delen av strekningen som blir identisk for både luft- og sjøalternativet. Dette berører ca.10 km med oppstart i Samnanger. Samtidig legges det til rette for flytting av eksisterende 300 kV-ledning Mauranger-Samnager mellom Mødalen og Samnanger. Denne vil gå parallelt med den planlagte 420 kV-ledningen, slik konsesjonsvedtaket beskriver. Totalt dreier det seg om 52 mastepunkter mellom Mødalen og Samnanger.