Nærmer seg bergindustriens høstmøte

Bergindustriens høstmøte gjennomføres i år i Kirkenes i Finnmark i begynnelsen av september. Ca 210 personer har så langt meldt seg på denne samlingen, som i år fokuserer på bergindustriens omdømme.

Norsk Bergindustri

Norsk Bergindustri er en bransjeforening som ble dannet i 2008 ved at tre mindre foreninger slo seg sammen. Foreningen har oppnådd økt fokus på bergindustriens rammebetingelser, men ønsker at politikerne forplikter seg til å stimulere aktivitet i bransjen ved å legge til rette gjennom en rekke konkrete grep, herunder satsing på bransjerelevant kompetanse, en forvaltning med kunnskap om geologi og ved å stimulere til økt leting etter nye forekomster. Norsk Bergforening er en forening for personer med interesse og engasjement for bergindustri i Norge.

Besøk til den nyåpnede AS Sydvaranger Gruve med over 300 ansatte er en del av programmet.

Bergindustrien i Norge er i dag en bransje med drøyt 10 mrd. kr i omsetning, 5000 direkte ansatte årsverk, over 1000 produksjonssteder plassert over hele landet og 78 mill. produserte tonn materialer i året, ifølge Norges geologiske undersøkelse.

Fra sandkassa via pc-en, mobiltelefonen, i maling og sminke, filler til papir, batterier, pigment, kalking og rensing av røykgass, solceller, framstilling av metaller, en rekke bygningsmaterialer bl.a. sement og betong, til vegbygging og til slutt gravsteinen: Ola Nordmann bruker i løpet av et liv 850 tonn mineraler eller mer.

Bergindustrien har invitert ledende politikere til møtet ved at Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet deltar. Det gjør også Sametingspresident Egil Olli og Marius Holm fra Bellona. I tillegg er faginstitusjoner som KLIF (tidligere SFT) og Direktoratet for mineralforvaltning (tidligere Bergvesenet) invitert til å gi sitt syn på bergindustriens omdømme. Hanne Markussen Eek, nestleder i styret i Norsk Bergindustri, vil gi bergindustriens versjon av dette spørsmålet. Alle disse institusjonene vil også delta i en paneldebatt om disse spørsmålene. Generalsekretær Corina Hebestreit i Euromines vil snakke om Norges rolle i å forsyne Europa med råmaterialer.

I tillegg presenterer Norsk Bergindustri sitt forslag til en mineralstrategi. Nå som mineralloven er på plass mener denne foreningen at forutsigbarhet i bransjen bør stimuleres på politisk nivå gjennom en samordnet politikk for bergindustrien.

Det blir også fagsesjoner hvor deltakerne kan velge å fordype seg i hhv. malm og mineraler, pukk og grus eller naturstein.

Høstmøtet er det viktigste nettverksbyggende møtet i bergindustrien.

Se programmet her