Ingen skepsis mot borettslag

Kvadratmeterprisen for borettslagsboliger har steget med ti prosent det siste året. Det er samme prisøkning som for selveierboliger.

– Mange har hatt en oppfatning av at boligkjøpere har vært skeptiske til kjøp av bolig i borettslag. Det er ikke tilfelle, sier administrerende direktør Hege Skinner i Norske Boligbyggelag, NBBL.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kvadratmeterprisen på boliger økte med ti prosent uavhengig av eierform fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.

– Markedet utvikler seg helt likt for begge disse eierformene. Boligkjøperne har like stor tiltro til leiligheter og småhus i boligrettslag som til selveierboliger, sier Hege Skinner.

Hun konstaterer at borettslagsmodellen står like sterkt i folks omdømme som før problemene rundt enkelte boliger med lavt innskudd som ble igangsatt av useriøse boligutviklere.

Ifølge SSB-tallene kostet selveierboliger gjennomsnittlig 23 453 kroner kvadratmeteren i andre kvartal 2009. Et år senere var prisen steget til 25 805 kroner. Gjennomsnittsprisen for boliger i borettslag økte fra 25 407 kroner til 28 006 kroner i samme periode.

– Boligmarkedet fungerer igjen etter turbulensen rundt finanskrisen. Boligkjøperne konsentrerer seg først og fremst om å finne en god bolig og velger like gjerne en bolig i et borettslag, sier Skinner.

NBBL- lederen mener prisutviklingen viser at borettslagsmodellen fungerer bra i boligmarkedet.

– Og prisene fortsetter å utvikle seg i samme takt. Fra første til annet kvartal i år har kvadratmeterprisen økt med en til to prosent både for selveiere og boliger i borettslag.