Opplevelsessenteret for pop og rock. Illustrasjon: Pir II Arkitektkontor

Rockheim åpnet for tredje gang

Så er Rockheim endelig åpnet – for tredje gang. Men alle gode ting er tre, og nå er det iallfall offisielt.

Torsdag kunne kulturminister Anniken Huitfeldt endelig åpne Rockheim på Brattøra i Trondheim, eller Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, som er det offisielle navnet.

Kulturministeren kom direkte fra Namsos, der hun tidligere på dagen hadde lagt ned grunnsteinen til lillebroren Rock City.

Huitfeldt hadde god musikalsk drahjelp under åpningen av Rockheim. Ronni Le Tekrø, Unni Wilhelmsen, Aunt Mary, Pogo Pops og Serena Maneesh illustrerte hva museet handler om: Norsk pop og rock fra 50-tallet til i dag – og i morgen.

Forsinkelser
Næringsminister og forhenværende kulturminister Trond Giske var også der. Mange mener han spilte en vesentlig rolle for at Trondheim vant dragkampen med Oslo om å huse rockmuseet.

Dessuten har han trening i å åpne Rockheim. Giske tjuvstartet med en høytidelig overrekkelse av nøklene til et ennå uferdig bygg da museet etter planen skulle være ferdig, i august i fjor. Åpningen ble da utsatt til mars i år, men brann og vannlekkasjer sørget for ytterligere forsinkelser.

– Vi er en høyteknologisk bedrift. Da er vannlekkasjer ganske ødeleggende, sier Arvid Esperø, prosjektleder for Rockheim.

Publikumssuksess
Men den virkelige åpningen skjedde 5. august. Da kunne publikum endelig slippe inn og se resultatet av mange års strev i motbakke: Et høyteknologisk, interaktivt opplevelsessenter der publikum kan vandre gjennom rockhistorien tiår for tiår. Her er det ikke snakk om å stå og lese plakattekster, publikum kan slå seg ned i bandbussen og peke seg fram til artister eller musikk på skjermen foran seg. Eller lære gitarriff av en virtuell Ronni Le Tekrø, eller spille i virtuelle band.

Mottakelsen har iallfall vært svært positiv, med mange entusiastiske besøkende.

– Vi har passert 10.000 besøkende på mindre enn to uker. Bare sist helg hadde vi rundt 1.000 mennesker her, og kunne fornøyd konstatere at museet tåler så mange besøkende, sier Esperø.

I tillegg til den faste utstillingen skal Rockheim ha varierende separatutstillinger. Den første åpnet samtidig med den offisielle åpningen torsdag. Fotografen Robert Meyer har satt sammen en utstilling av bilder han tok for magasiner og plateselskaper på 1960-tallet, med tittelen «60-tallsikoner».