Tror på uendret rente det neste året

Det lave rentenivået blir langvarig og Norges Bank kommer ikke til å heve renta før i juni neste år.

Men arbeidsledigheten kan nå over 4 prosent, spår makroøkonomene i DnB Nor.

– Vi tror at en ny renteøkning vil drøye til juni neste år. Deretter vil Norges Bank komme med en ytterligere renteøkning i september neste år, sier senioranalytiker Knut A. Magnussen i DnB Nor. Torsdag presenterte han rapporten «Økonomiske utsikter for tredje tertial 2010».

Der avlyser makroøkonomene en kommende renteøkning, slik den siste rentebanen til Norges Bank tilsier. Sentralbanken forventet en renteøkning i desember eller januar. Men utsiktene til at rentene vil holde seg lave i andre land, en sterk norsk krone og en lav prisstigning gjør at DnB Nor tror at sentralbanksjefen kommer til å utsette renteøkningen.

Blir renteforskjellen til andre land for stor, er faren stor for at kronen vil styrke seg enda mer og svekke mulighetene for norsk eksportindustri.

– Vi har allerede en stor renteforskjell til utlandet, så sammen med en relativ sterk krone tror vi at Norges Bank ikke har rom for å heve renten raskere, sier Magnussen.

Svakere vekst
Statistisk sentralbyrå (SSB) la torsdag fram positive tall for veksten i brutto nasjonalproduktet for Fastlands-Norge for fjerde kvartal på rad. Veksten i andre kvartal var på 0,5 prosent.

Men dette er lavere enn i andre land, og DnB Nor-økonomene nedjusterer sine anslag for den økonomiske veksten, og spår en samlet oppgang i Norge i år på 1,6 prosent. Det begrunner de med lavere forbruk i husholdningene, mindre eksport av varer til utlandet og bortfall av politiske stimulanser i finanspolitikken

Arbeidsledighet
Samtidig oppjusterer makroøkonomene sine anslag for arbeidsledigheten fra en ledighetstopp på 3,9 prosent til 4,1 prosent.

– Ledigheten hittil i år har steget mer enn forventet. I og med at vi har nedjustert våre vekstanslag tror vi også at ledigheten vil øke mer, sier Magnussen.

Blant annet er det færre ledige stillinger utlyst og antallet langtidsledige som har vært arbeidssøkere mellom ett og to år har fordoblet seg det siste året. DnB Nor-økonomene spår en fortsatt lav lønnsvekst, med et gjennomsnitt i år på 3,5 prosent og 3,3 prosent neste år. Prisveksten blir også lav de neste årene, makroøkonomene spår en inflasjon på 1,3 prosent fra i år til neste år, og en økning på 1,7 prosent fra 2011 til 2012.

Hvis DnB Nor-økonomene får rett i sine profetier vil vi få et fall i boligprisene neste år og en moderat prisoppgang i 2012.