Statnett klar til å reise 52 master

Arbeidet med den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger vil starte med det første, fastslår Statnett. 52 høyspentmaster på Samnanger-siden kan bli reist allerede i høst.

– Tidspunktet for byggestart er ikke fastsatt ennå, men det vil skje i løpet av høsten på den delen av kraftlinjen som må ha luftstrekk. Her er det ikke fjord å ta av, og det er heller ikke aktuelt med jordkabel, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett til NTB.

Onsdag avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kravet fra Hardanger-ordførerne om å utsette anleggsarbeidene i et halvt år – av hensyn til forsyningssituasjonen til Bergen. Ordførerne frykter at byggearbeidet vil låse mastetraseen, men må nå finne seg i at så mange som 52 høyspentmaster vil kunne bli reist allerede før regjeringen har bestemt seg for om strømmen på deler av strekningen skal føres gjennom jord eller sjø.

Anbudet ute
– Om lag 52 master erplanlagt bygd på Samnanger-siden, det vil si den siden vi starter på i høst, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett. Han erkjenner at arbeidet kan bli forsinket av dårlig vær eller mye snø, men understreker at vinteren ikke vil sette en stopper for byggingen.

– Vi har svært kompetente fagfolk med mye erfaring fra andre byggeprosjekter under røffe forhold – så dette skal vi håndtere på en god måte, sier han.

Statnett har innhentet anbud fra ulike leverandører, men selskapet har ennå ikke bestemt seg for hvilke samarbeidspartnere som skal levere materialene og reise mastene på den omstridte strekningen mellom Sima og Samnanger.

– Vi har fulgt EØS-reglene når det gjelder anbudsinnhenting og vært i dialog med leverandører, men kontrakter er ennå ikke inngått. Det er viktig å få startet i høst, for å bli ferdig i 2012. Vi har jobbet med dette en stund, det er ikke slik at vi først nå starter forarbeidet, sier Hansen.

Motstand
De sju kommunene som utgjør Hardangerrådet motsetter seg høyspentmaster på det 92,5 kilometer lange strekket langs Hardangerfjorden. Hovedkravet er sjøkabel fra Sima til Kvam og jordkabel fra Kvam til Samnanger, og selv om kravet til anleggsstans ble avvist av ministeren, øyner ordførerne likevel et håp.

– Vi er fornøyd med den direkte dialogen, og håper på ulike typer møter framover. Om det blir ett eller flere utvalg som utreder kabel, er ikke avgjørende, så lenge prosessen er faglig basert og uavhengig, sa Kvam-ordfører Astrid Farestveit Selsvold (Ap) til NTB etter møtet med Riis-Johansen.

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener utredningsarbeidet er et spill for galleriet ettersom kravet om anleggsstans ble avvist.

– Dersom regjeringen mener alvor med sjøkabelutredningen, må en i neste omgang også være innstil på å si ja til sjøkabel. Det vil i så fall utløse full konsesjonsrunde som minimum vil ta 3- 4 år, sier han.

Jordkabel
En kime til håp for ordførerne i Hardanger er Riis-Johansens uttalelser til Aftenposten torsdag, der han åpner for jordkabel på deler av strekningen dersom sjøkabelalternativet nok en gang skrinlegges.

– Vi kan gjøre noe med fjordkryssingene. Det er mulig å legge den eksisterende 132 kV-ledningen i Fyksesund under vann fordi den har lavere spenning. Det er mulig å tenke jordkabel innenfor Granvinfjorden og i Ulvik. Og det er mulig å se på andre traseer, sier statsråden til avisen.

Statnett ønsker ikke å kommentere utspillet fra Riis-Johansen.

– Nå konsentrerer vi oss om å bygge linjen fra Samnanger-siden, så får vi heller se på det andre litt etter hvert, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen.